<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Norvežani: Ovako se radi

Kompanija RAPP Zastava iz Kragujevca, u vlasništvu Norvežana, primjer je uspješne privatizacije u Srbiji, objavljeno je internet strani Ambasade Norveške u Srbiji

30. juli 2014, 12:00

Kako stoji u saopštenju, ta privatizacija je dokaz da državna kompanija može biti pretvorena u uspješnog izvoznika.

Ova kompanija izvozi cjelokupnu proizvodnju dijelova za brodove, naftne platforme i mašine, i zapošljava 125 radnika.

Prema informaciji norveške ambasade, RAPP Zastava je prešla u novi pogon u Gruži, koji su Norvežani prošle godine kupili od kragujevačkog "21. oktobra", i koji se prostire na oko 10.000 kvadratnih metara, sa sve propratnim potrojenjima, opremom, i četiri hektara zemljišta.

"Pomoću ove investicije, ukupne vrijednosti od 5,2 miliona evra, mi stvaramo potrebne uslove za implementaciju svih planova o proizvodnji i razvoju tržišta za 'RAPP Marine grupaciju', koja je majka-firma RAPP Zastave", izjavio je direktor RAPP Zastave, Slobodan Milovanović.

On je dodao da bi kapacitet proizvodnje, koja bi u septembru trebalo da bude pokrenuta u novom postrojenju, trebalo da dosegne vrijednost od oko pet miliona evra u ovoj godini.

Prema pisanju norveške ambasade, privatizacija preduzeća RAPP Zastava jedna je od najuspješnijih u Srbiji.

Preduzeće RAPP Zastava je vlasništvo norveške kompanije RAPP Marine Group koja je u Kragujevcu prisutna od 2006. godine, kada je kupila preduzeće "Zastava Mašine" iz sastava nekadašnjeg holdinga "Zastava".