<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svjetski dan tigrova - nepoznat tačan broj u prirodi

Tigrovi se nalaze na ivici opstanka, saopštio je danas WWF-Svetski fond za prirodu.

30. juli 2014, 12:00

Na „Samitu tigrova“ 2010. godine u Sankt Peterburgu, kada su se zemlje koje naseljavaju tigrovi obavezale na “Tx2 cilj” (udvostručavanje broja tigrova u prirodi do 2022. godine), smatralo se da populacija tigrova u svijetu broji svega 3.200 jedinki.

„Ovaj broj je bio samo procjena“, rekao je Majkl Balcer, vođa WWF-ove inicijative “Za žive tigrove”. „Godine 2010. mnoge zemlje nisu sprovele sistematično istraživanje broja tigrova na nacionalnom nivou. Sada je u mnogim zemljama ono urađeno ili se sprovodi, ali nažalost ne u svim. Dok ne saznamo koliko tigrova ima i gdje se oni nalaze, nećemo znati kako najbolje da ih zaštitimo“.

Krivolov je danas najveća prijetnja po tigrove u prirodi. Zajedno sa slonovačom i rogom nosoroga, širom Azije postoji velika potražnja za proizvodima od tigrova. Statistika TRAFFIC-a, mreže koja prati trgovinu divljim životinjama i biljkama, pokazuje da je najmanje 1590 tigrova uhvaćeno u periodu od januara 2000. do aprila 2014. godine. To je u prosjeku dva tigra nedjeljno, međutim stvaran nivo krivolova je najvjerovatnije znatno viši. Postoji bojazan da zemlje koje ne rade monitoring tigrova imaju visoku stopu krivolova, a da toga nisu ni svjesne.

Foto: WWF

Trenutno, broj tigrova u divljini poznat je za Indiju, Nepal i Rusiju jer ove zemlje imaju redovan monitoring. Brojnost populacija uskoro će biti poznata za Butan, Bangladeš i Kinu gdje se trenutno vrše istraživanja. Nepoznat je tačan broj tigrova koji naseljava Maleziju, Indoneziju, Tajland, Mjanmar, Laos, Kambodžu i Vijetnam.

WWF poziva ove zemlje da pod hitno sprovedu istraživanja brojnosti tigrova. Planiranje sistematičnog nacionalnog istraživanja traje 6-12 mjeseci, a njegovo izvođenje minimum godinu dana.

“Prešli smo tek trećinu puta do 2022. godine. Moramo da se krećemo bržim i odlučnijim tempom ako se nadamo da postignemo Tx2 cilj- udvostručavanje broja tigrova u prirodi”, dodao je Balcer.

Tokom istraživanja tigrovi se identifikuju putem njihovih pruga koje su jedinstvene kao i otisak prsta. Istraživanja pokazuju populacije tigrova, njihove lokacije i trendove rasta ili opadanja. Ranijih godina, istraživanja su pokazala da tigrovi žive van zaštićenih područja ili da se kreću između zaštićenih područja koristeći nepoznate ili nezaštićene koridore. Posjedovanje ovakvih informacija omogućava vladama država da efikasno usmjere svoje napore u borbi protiv ilegalnog lova.

Svjetski dan tigrova: 13 zemalja čiju teritoriju naseljavaju tigrovi pokrenule su inijijativu za Svjetski dan tigrova na „Samitu tigrova“, u novembru 2010. godine u Sankt Peterburgu, Rusija. Ovaj dan se obilježava 29. jula svake godine sa ciljem podizanje svjesti i povećanja podrške za očuvanje tigrova. 13 zemalja u kojima se tigar nastanjuje: Bangladeš, Butan, Kina, Kambodža, Indija, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Nepal, Rusija, Tajland i Vijetnam.