<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukrajinska vojska preuzela kontrolu u Avdeevki

Donjeck

Ukrajinska vojska je u okviru operacija protiv separatista na istoku zemlje, danas preuzela kontrolu u mjestu Avdeevka u regiji Donjecka, prenosi Anadolu Agency (AA).

31. juli 2014, 12:00

Iz Štaba za antiterorističke operacije ukrajinske vojske je saopćeno da je Avdeevka "očišćena" od separatističkih elemenata, a da i dalje traju operacije čišćenja i preuzimanja kontrole u mjestima Ilovajsku i Pervomajsku.

U saopćenju se navodi da ukrajinska vojska u pomenutim operacijama ne koristi artiljeriju i avione kako ne bi došlo do stradanja civila.

Naglašavajući da se pripadnici ukrajinske vojske izlažu velikim rizicima kako bi spasili civile, u saopćenju se također ističe da proruski separatisti djeluju prema naređenjima iz Rusije.

"Mi svoje kuće oslobađamo od okupacije. Ovdje neće moći živjeti ruski teroristi i plaćenici Čečeni, Srbi i Osetijani. Mi želimo mir, a oni haos. Oni su spremi na ubijanje naših porodica i na razarenje naših gradova. Oni čine zločine po nalogu iz moskovskog Kremlja", navodi se u saopćenju ukrajinske vojske.