<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ne nazire se rješenje grčko-makedonskog spora

Matthey Nimetz

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija u pregovorima o sporu oko imena između Makedonije i Grčke, Matthey Nimetz se danas u Atini sastao sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Grčke Evangelosom Venizelosom, a nakon sastanka je održao konferenciju za novinare na kojoj je istakao da obje strane u pregovorima i dalje zastupaju ranije stavove, prenosi Anadolu Agency (AA).

31. juli 2014, 12:00

 S ciljem ažuriranja i ubrzavanja pregovora, Nimetz je jučer posjetio Skoplje, a danas je u Atini propagirao aktivnije zalaganje strana u pregovorima, ali je i sam kazao da se za sada ne nazire rješenje.

Ocijenivši jučerašnje i današnje susrete sa zvaničnicima Skoplja i Atine konstrukrivnim, Nimetz je kazao da je od Atine zatražio da bude aktivnija u iznalaženju rješenja spora sa Makedonijom.

Nimetz se jučer u Skoplju sastao sa makedonskim predsjednikom Gjorgeom Ivanovim, premijerom Nikolom Gruevskim i ministrom vanjskih poslova Nikolom Poposkim.

Iako je Makedoniju pod tim imenom priznalo 130 zemalja svijeta, Grčka i dalje odbija da je prizna pod tim nazivom, jer i u sastavu svoje teritorije ima regiju koja se zove Makedonija.

Ovaj spor traje još od 1991. godine kada je Makedonija proglasila nezavisnost, a Grčka traži promjenu naziva. Kao posljedica spora, Grčka je u niz navrata na različitim instancama međunarodne zajednice blokirala Makedoniju.

I UN je Makedoniju priznao pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a njeno članstvo u NATO-u blokira upravo Grčka.

Tokom ranijih faza pregovora, strane nisu postigle dogovor o prijedlozima Nimetza, među kojima su bili i Nova Republika Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Ustavna Republika Makedonija, Demokratska Republika Makedonija i Nezavisna Republika Makedonija.