<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Samo je birokratija jača od Sile

Kada vam je zvaničan potpis L. Skajvoker sigurno možete sebi da obezbijedite prilično "kul" status u određenim krugovima, ali možete imati i problem sa birokratijom.

31. juli 2014, 12:00

 Britanka Lora Metjuz je 2008. godine bez problema kod matičara dodala srednje ime po čuvenom džedaju iz serijala "Ratovi zvezda" i postala Lora Skajvoker Metjuz, ali kada je nedavno pokušala da produži pasoš u kom se potpisala kao "L. Skajvoker" bila je odbijena. 

Rečeno joj je da britansko ministarstvo unutrašnjih poslova "ne priznaje promjenu imena kada je novo ime zaštićeno robnom markom ili autorskim pravima". 

"Naša obaveza je da se ne naruši reputacija pasoša Velike Britanije, da ništa u vezi sa njima ne bude dovedeno u pitanje", rekla je portparolka službe za izdavanje isprava za BBC. 

Lora je bila bijesna, jer proteklih šest godina nije naišla na sličan problem i isti potpis već koristi na vozačkoj dozvoli, svim kreditnim karticama i ostalim dokumentima. 

Ipak, postignut je kakav-takav kompromis - na pasošu stoji njen stari, pred-tatuinski potpis "L. Metjuz", ali je u podacima ipak ispisano "Lora Skajvoker Metjuz".