<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Hrvatskoj se protive humanitarnom GMO sjemenu koje stiže u regiju

Najavljena humanitarna donaciju za Hrvatsku, BiH i Srbiju u obliku GMO sjemena vrijednog 520.000 eura

31. juli 2014, 12:00

Nakon najave kako će u tri zemlje regije pogođene svibanjskim poplava biti donirano GMO sjeme vrijedno 520.000 eura, reagirala je Hrvatska seljačka stranka (HSS) čiji predstavnici tvrde da se radi o zabranjenom sjemenu i štetnoj donaciji za Hrvatsku, ali i BiH i Srbiju, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i saborski zastupnik Branko Hrg i Marijana Petir, potpredsjednica HSS-a i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (EP), na konferenciji za novinare upozorili su da se šalje genetski modificirano sjeme u Hrvatsku, BiH i Srbiju kao humanitarnu pomoć poljoprivrednicima vrijednu ukupno 520.000 eura.

Riječ je o sjemenu kukuruza vrijednom 445.000 eura, te sjemenu rajčice, krastavaca i zelja vrijednom 75.000 eura.

Marijana Petir izjavila je kako u HSS-u smatraju da je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede trebalo reairati na ovu najavu i istražiti o čemu je riječ, jer su se, rekla je, sve hrvatske županije proglasile „GMO free“, što znači da na području nijedne županije nije dozvoljena sjetva genetski modificiranog sjemena.

Petir je izjavila kako je Hrvatska jedinstvena zemlja u kojoj sjetva ovog sjemena nije dozvoljena.

Ona je zatražila od Europske komisije (EK) da izvrši nadzor nad ovim slučajem, budući da joj nije poznato je li sjeme već stiglo u Hrvatsku ili regiju, jer je riječ o kršenju nacionalnog zakonodavstva, kazala je Petir. Naglasila je kako bi uvođenje ovog sjemena uništilo domaću proizvodnju hrane, obiteljska gospodarstva, bilošku raznolikost i turizam.

Marijana Petir po struci biologinja tvrdi da genetska modifikacija sjemena u kojem se geni povrća križaju s genima životinja "nije prirodna“ kao hibridizacija.