<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Brojne primjedbe na način zapošljavanja u javnoj upravi RS

Glavna služba za reviziju zaključila je da pri zapošljavanju u javnoj upravi Republike Srpske (RS) postoji niz propusta.

31. juli 2014, 12:00

Planiranje kadrova u javnoj upravi je nepotpuno i neredovito, a planski akti kadrova nisu jasno povezani s ciljevima iz strategija i ekonomskih politika, ni sa rezultatima iz godišnjih programa rada.

Revizija je zaključila i da se zapošljavanjem u javnoj upravi RS-a upravlja kroz složeno usaglašavanje i neefikasno odlučivanje koje nije zasnovano na jasnim pokazateljima ciljeva i mjerljivih rezultata rada uprave.

I postupci zapošljavanja nisu provođeni pravovremeno, transparentno i na osnovu usaglašenih kriterija za izbor najboljih kandidata.

-Praćenje i analiza, kao nužni upravljački alati, nisu korišteni u potrebnoj mjeri ni na pravi način u upravljanju zapošljavanjem – pokazala je revizija učinka zapošljavanja u javnom sektoru RS-a za protekli trogodišnji period.

Istaknuto je da pokazatelji razvoja RS-a za taj period ukazuju da razvoj ne ide planiranom dinamikom i da se ne dostiže očekivani nivo planiranih ciljeva.

-Između ostalih, pokazatelji o nazaposlenosti su svakako neupitni indikatori stanja, a oni ukazuju da u ovom periodu nije ostvareno očekivano smanjenje visoke stope nezaposlenosti. Ne ostvaruju se ni očekivanja od reformi započetih u ostalim segmentima društva, posebno značajnih za penzioni i zdravstveni sistem i investiciono-privredni ambijent. Potencijalne razloge takvog stanja svakako je moguće tražiti i u segmentu javne uprave – ukazali su revizori.

U odnosu na 2010. godinu, u 2013. je broj nezaposlenih osoba u RS-u u porastu, a broj zaposlenih u padu.

Zaključeno je da je uz trend pada ukupnog broja zaposlenih mijenjana njihova struktura na način da su porast zaposlenih ostvarile djelatnosti javne uprave, obrazovanja i zdravstva, a pad zaposlenih sve ostale djelatnosti posmatrane zajedno.

Takve promjene, uz ostalo, značajno utiču na visinu i strukturu budžeta, a s tim u vezi i na ostvarivanje brojnih socijalnih prava.

Sve navedeno upućuje da razvoj kadrovskih kapaciteta javne uprave u proteklom periodu nije u očekivanoj mjeri bio najbolja moguća podrška ostvarivanju razvojnih ciljeva.

Kako bi se stanje popravilo, revizori su dali i neophodne preporuke nadležnim predstavnicima vlasti u RS-u .