<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na zaštiti od poplava u RS u toku rekonstrukcija nasipa i sanacija crpnih stanica

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a preduzima neophodne aktivnosti na iznalaženju sredstava i realizaciji mjera zaštite od poplava koje uključuju rekonstrukciju nasipa, sanaciju vodoprivrednih objekata, crpnih stanica, regulaciju vodotoka i druge mjere.

31. juli 2014, 12:00

Iz tog resora tvrde da je u toku realizacija projekta hitnih mjera zaštite od poplava koji se realizuje iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke u iznosu od 55.000.000 eura za prvu fazu i 19.000.000 eura za drugu fazu koja mogu biti odobrena dodatno.

U toku je i projekat zaštite od poplava rijeke Drine iz sredstava Svjetske banke u iznosu od 21.000.000 KM.

Relizira se i hitni projekat Svjetske banke za otklanjanja šteta od poplava, a alocirana su sredstva u iznosu od 2 miliona KM.

U okviru Projekta hitnih mjera zaštite od poplava dosad su potpisana 23 ugovora za ukupno 39 pojedinačnih projekata u vrijednosti od 18.525.813,57 eura.

Iz resornog ministarstva navode da je u toku regulacija rijeke Križevice u Bratuncu, rekonstrukcije nasipa rijeke Save u blizini crpne stanice Topolovac, regulacija kanala u Janji, a u toku je i podizanje nivoa savskog nasipa pored ušća kanala Dašnica u Savu (Visoč) Bijeljina.

U planu realizacije do kraja 2014. godine je projekat hitne popravke obale rijeke Drine na lokalitetu „Orlovo polje“.

Na području banjalučke regije u toku su projekti regulacije rijeke Vrbanje u Čelincu, popravka mosta na Ukrini, a u planu je podrška za izradu projektne dokumentacije za uređenje vodnog režima rijeke Vrbanje u naselju Česma.

Također, na području regije Prijedor i Gradiška pristupilo se čišćenju glavnih lateralnih kanala Osorna-Borna- Ljevčanica, sanacija obodnih kanala u Kozarskoj Dubici, a u planu je i sanacija unskog i savskog nasipa na području ove općine.

Na području dobojske regije počeli su radovi na sanaciji kanala u Modriči, sanaciji i čišćenju lateralnog obodnog kanala u Donjim Žabarima i Pelagićevu, a do kraja godine planirani su radovi na čišćenju glavnih lateralnih kanala u Bosanskom Brodu, kao i projekat uređenja osnovnog korita rijeke Bosne uz naselje Bare-Doboj, te projekat sanacije savskog nasipa u Šamcu, kao i sanacija rijeke Ukrine u Derventi.

Projekti, koji su ugovoreni i po osnovu kojih će izvođači biti uvedeni u posao tokom augusta, odnose se na regulaciju rijeke Miloševice Prijedor, dogradnju parapetnog zida na vodotoku Sana - Gomjenica Tukovi, izgradnju drenažnog i odvodnog kanala u Gomjenici u Prijedoru, nadogradnja glavnog kolektorskog kanala u Kostajnici, podizanje nivoa savskog nasipa na Rači - Bijeljina, rekonstukciji ruševne obale rijeke Željeznice, Istočna Ilidža i izgradnji obalo utvrda na lokacijama „Daulije“ Šamac i „Otoka“ Laktaši.

Takođe u toku je priprema tendera za sanaciju crpnih stanica, te tendera za izradu mapa poplavnog rizika.

Vrijednost svih projekata koji su u toku, kao i projekata za koje je pokrenuta tenderska procedura i tenderi u pripremi iznosi 34.125.813,57 eura i ova sredstva će biti najvećim dijelom uložena već u toku tekuće godine.