<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oružane snage BiH se dokazale tokom poplava

Xingjiung Liu

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu sinoć je svečanim prijemom obilježena 87. godišnjica od osnivanja Narodno oslobodilačke armije Kine.

01. august 2014, 12:00

 Okupljenima se obratio vojni ataše Kine u BiH Xingjiung Liu kazavši da je počastvovan što može uraditi nešto praktično za unapređenje prijateljstava između armija BiH i Kine. 

'U proteklih godinu dana dvije armije ostvarile su uzajamne posjete na visokom nivou, kontakt i komunikacija na svim nivoima se intenziviraju, prijateljstvo i povjerenje se produbljuju, a odnosi između dvije vojske ušli su u historijsku fazu', naglasio je Liu.

Ocijenio je da su Oružane snage BiH postigle značajne rezultate u svim oblastima izgradnje obavljajući uspješno mirovne misije, jačajući svoje pripremne obuke, a nacionalne integracije unutar Oružanih snaga postale su uzor za cijelo bh. društvo. 

Pohvalio je novi sistem odabira mladih oficira što je donijelo novu vitalnost vojsci, a poslovi u vezi sa uništavanjem municije i deminiranja sve više se unapređuju. 

'Oružane snage BiH su demonstrirale svoj dobar imidž pri sudjelovanju u saniranju prirodnih katastrofa i državnoj izgradnji', mišljenja je Liu. 

Naglasio je da je Narodno oslobodilačka armija Kine postala u 87. godina postojanja važna snaga u očuvanju svjetskog mira i najavio je da će opširnije učestvovati u međunarodnim poslovima. 

'Spremni smo da dalje inteziviramo saradnju s Oružanim snagama BiH na osnovu ravnopravnosti, međusobnog povjerenja i uzajamnog poštovanja i time dajemo veći doprinos očuvanju svjetskog mira', zaključio je Liu. 

Okupljenima se obratio i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić istaknuvši dobru saradnju između BiH i Kine, dodajući da geografska udaljenost između dvije zemlje i veličina zemalja ne predstavljaju prepreku za ostvarenje dobre saradnje.

'Kina je respektabilna zemlja na ekonomskom planu i značajan je donator inženjerijskih sredstava za Oružane snage BiH. Armije dvije zemlje, iako brojčano neuporedive, uvažavajući ove razlike uz uzajamno poštivanje imaju uspješnu bilateralnu saradnju', naglašava Osmić. 

Ova saradnja ima svoj kontinuitet, dodaje Osmić, što je doprinijelo dobrim rezultatima u modernizaciji Oružanih snaga. 

Na prijemu su gosti iz političkog, vojnog, kulturnog i diplomatskog života BiH, mogli kušati najautentičniju i najukusniju kinesku hranu.