<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ohrabrujemo BiH da poštuje sankcije prema Rusiji

Amabasada SAD-a

Ohrabrujemo Bosnu i Hercegovinu da svoju vanjsku i energetsku politiku uskladi sa politikom Evropske unije, kažu iz Amabasa SAD-a u Sarajevu odgovarajući na upit novinske agencije Patria kako gleda na činjenicu da BiH još uvijek nije uvela sankcije za Rusiju.

01. august 2014, 12:00

 "Također ohrabrujemo BiH da poštuje relevantne sankcije koje se primjenjuju prema Rusiji" – naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Inače, Evropska unija usvojila je novi set strožijih sankcija protiv Rusije, a zbog obaranja civilnog aviona iz Malezije pri čemu je ubijeno skoro 300 ljudi. 

No, Bosna i Hercegovina, iako kao potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nije usvojila ni ove, a ni ranije sankcije Moskvi i njenim funkcionerima koji pomažu ukrajinskim separatistima.

Štaviše, samo nekoliko dana nakon što je Brisel izglasao sankcije zbog nezapamećnog zločina i obaranja civilnog aviona, redom najviši bh. zvaničnici su u Sarajevu primili predstavnike najveće ruske državne kompanije "Gazprom".

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kako je ranije saopćeno, nije moglo postići saglasnost o uvođenju sankcija Rusiji, iako EU to traži, a BiH ima obavezu prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju uskladiti vanjsku politiku sa evropskom.