<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stupilo na snagu trodnevno primirje u Gazi

Nakon sinoćnjeg dogovora

Trodnevno primirje u Pojasu Gaze stupilo je snagu nakon sinoćnjeg dogovora Između Izraela i Hamasa uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN), javlja Anadolu Agency (AA).

01. august 2014, 12:00

 Humanitarno primirje koje će prema dogovoru na snazi biti 72 sata stupilo je snagu jutros u 8:00 sati. U prvih 40 minuta nije zabilježeno kršenje postignutzog dogovora o primirju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon i američki državni sekretar John Kerry izjavili su da je postignut sporazum između Izraela i Hamasa o trodnevnom humanitarnom prekidu vatre.

U zajedničkom pisanom saopćenju Ban Ki-moona i John Kerryja se navodi da je specijalni predstavnik UN-a i specijalni koordinator Robert Serry dobio garanciju obiju strana o implementaciji trodnvenog bezuslovnog humanitarnog primirja.

Primirje je stupilo na snagu 1. avgusta u 08:00 sati i trajat će naredna 72 sata, a za to vrijeme će obje strane zaustavit sve svoje vojne aktivnosti.

"Pozivamo sve strane na suzdržanost do stupanja primirja na snagu. Sa primirjem sve strane treba da ispoštuju data obećanja", navodi se u saopćenju i naglašava da je primirje bitno kako bi se došlo do nevinih civila koji su pogođeni sukobima. 

"U ovom periodu će civili u Gazi moći obaviti nužne potrebe, obaviti pokope poginulih, ranjeni će primiti potrebnu pomoć i liječenje te načini potrebne zalihe hrane. U ovom periodu će se nastaviti i s radovima na popravkama postrojenja za struju i vodu", navodi se u zajedničkom saopćenju.

Izraelske i palestinske delegacije će u cilju postizanja trajnog primirja otići na poziv Egipta u Kairo kako bi s egipatskom vladom započeli pregovore o primirju.

Kako se navodi u saopćenju, sve strane će na ovim pregovorima iznijeti na sto sve svoje probleme.

U zajedničkom saopćenju se također izražava i zahvalnost svim zemljama regiona koje su dale svoj doprinos u procesu postizanja odluke o primirju te se pozivaju na pružanje podrške Egiptu i zaraćenim stranama u cilju postizanja trajnog mira.