<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Britanci nude 500 miliona eura za Hypo Alpe Adria Bank na Balkanu

Ponuda Millhouse Capitala

Londonska investiciona grupa Millhouse Capital spremna je platiti 500 miliona eura za balkansku mrežu austrijske banke Hypo Alpe Adria, javlja Reuters.

01. august 2014, 12:00

 Ranija ponuda bila je 200 miliona eura, a nastavili bi i ulaganje na Balkanu u bankama koje su aktivne. Millhouse je u vlasništvu njemačkog biznismena Ralfa Dodta, a kupovinom banke zaštitio bi austrijske porezne obveznike pružajući milijardu eura garancija za kredite koje je Hypo napravio.

Hypo banka je 2009. nacionalizirana jer se našla na rubu stečaja nakon decenije pretjerane ekspanzije na području Balkana, objavio je ranije Reuters.

Do sada su dobili više od pet milijardi eura državne pomoći, a ovogodišnji troškovi njenog gašenja procijenjeni su na četiri milijarde eura. Krajem 2013. godine vrijednost imovine banaka i lizinga u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori iznosila je 8,6 milijardi eura.

Inače, prije nego što je Millhouse dao svoju ponudu, za favorite su važili američki finansijski investitor Advent International, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i bugarsko-ruski konzorcij koji predvode bugarski preduzetnik Denis Barekov i ruska finansijska grupa VTB.

Ruski biznismen Igor Kim (Expobank) također je jedan od ponuđača za mrežu na Balkanu.

Austrijski ministar finansija Michael Spindelegger kazao je da je sedam ponuđača u utrci, s tim da su neki zainteresirani za pojedinačne banke.