<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Od eksplozije gasa poginule 24 osobe

KAOHSIJUNG

Usljed curenja gasa danas se u drugom po veličini gradu na Tajvanu dogodila eksplozija od koje su poginule 24 osobe, a 271 povrijeđena, saopštile su vlasti.

01. august 2014, 12:00

 Prilikom detonacije vatreni stub se podigao na visinu 15. sprata, zapaljene su čitave zgrade, a manje radnje sravnjene sa zemljom.

Operativni centar za vanredne situacije saopštio je da su policija i vojska poslati u pomoć vatrogascima poslije eksplozije koja se dogodila iza ponoći u lučkom gradu Kaohsijungu.

Među žrtvama su četiri vatrogasca, a mediji prenose da će broj žrtava vjerovatno porasti.

Predsjednik Ma Jing Jeou obećao je uvođenje oštrih mjera koje će spriječiti ponavljanje ovakvog incidenta.

"Obavićemo dodatne poslove i inspekcije kako bismo izbjegli da se ovakva katastrofa ponovi", rekao je Ma u televizijskim komentarima poslije razgovora sa gradonačelnikom Kaohsijunga.

Stanovnici su rekli da je detonacija potresla čitav kraj kao zemljotres, porušila manje radnje i prevrnula automobile.

Spasioci su formirali ljudski lanac da bi izvukli desetine povrijeđenih iz velikog kratera na ulici i iznijeli ih na nosilima kroz ruševine. Žrtvama koje su udisale dim pomoć je pružena na licu mjesta.

Vatrogasci su do jutra preuzeli kontrolu nad situacijom i kreću se ulicama u zaštitnoj bijeloj opremi.

Ministar ekonomije Čang Čija Juč rekao je novinarima da inicijalne procjene sugerišu da je eksploziju izazvalo curenje propilena, materijala koji se koristi u proizvodnji plastike i tkanine.

Dvije najveće petrohemijske kompanije na Tajvanu saopštile su da njihov rad nije ugrožen ovom eksplozijom.