<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Tripoliju život visi o koncu

SARAJEVO

Jasmin Zildžo, direktor kompanije „Elpco" za koju je radio u Libiji, prije tri dana vratio se iz Tripolija, koji doslovno gori zbog žestokih sukoba rivalskih snaga.

01. august 2014, 12:00

 Za "Dnevni avaz" priča da je mjesecima preživljavao pakao.

''U početku su to bila puškaranja, a u posljednje vrijeme počeli su upotrebljavati teško oružje. Na ulicama nema nikakvog prometa, ljudi ne izlaže iz kuća. Život je stao. Čak su u pojedinim kvartovima postavili pješčane nasipe da blokiraju grad kako neko ne bi upao u „njihovu zonu". Dane sam provodio sjedeći u kući i krijući se od granata, a u kupovinu sam išao brzinski. Kupovao sam više hrane i pravio zalihe namirnica za nekoliko dana. Otkako su počeli nemiri, život u Tripoliju stalno nam je bio ugrožen. Na ulice se ne smije izaći zbog oružanih pljački'', prenosi Zildžo stanje u libijskoj prijestonici.

Kaže da su otmice i pljačke svakodnevica. Naši radnici, baš kao i drugi Libijci „na meti", nisu smjeli izvaditi novčanik da bi nešto kupili.

''Jednostavno su otimali sve. Nikakve policije nije bilo da nas zaštiti. Tripoli izgleda kao grad duhova'', kazao je Zildžo.

Naši državljani iz Libije, njih oko 300 zaposlenih u internacionalnim kompanijama i medicinskim ustanovama, evakuišu u se u etapama. Najprije se prebacuju u Tunis pa dalje, piše "Dnevni avaz".