<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šest tipova savremenih očeva

TRADICIJA VS. SAVREMENOST

U savremenom društvu mijenjaju se i isprepliću pravila i uloge, pa je tako i uloga oca bitno promijenjena. Za razliku od tradicionalnih očeva koji odgajaju djecu po principu zapovijedanja te uvođenja sistema nagrada i kazni, današnji očevi preuzeli su neke druge uloge i zadatke

02. august 2014, 12:00

Britanska studija u kojoj je sudjelovalo 60 tata i mama pokazala je da su muškarci napravili velik pomak od tradicionalne uloge glave obitelji. Ipak, neki se još uvijek smatraju hraniteljima obitelji i tako se i ponašaju, drugi su malo fleksibilniji i ne zanemaruju zabavnu stranu roditeljstva, treći su pak sve više helikopter-roditelji.

Helikopter-otac

Suvremeni roditelji često se ubrajaju u kategoriju helikopter-roditelja. Oni koji su stalno nad svojom djecom te ugovaraju preventivne pedijatrijske preglede, provjeravaju miris, teksturu i učestalost kakice... Oni su vrlo ozbiljno shvatili svoju ulogu i ne žele si priuštiti ni najmanju grešku.

Otac zabavljač

Otac je to koji je svoju ulogu tate interpretirao kao ulogu zabavljača djece. Zna sve njihove igračke, probao je sve ludorije s njima i premda iza sebe ostavlja nered poput djeteta, simpatičnog tatu djeca jako vole.

Tata koji život želi učiniti lakšim

To je tata koji je malo zbunjen u novoj ulozi i dolazi s milijun pitanja. Pitat će vas koje namirnice su dobre za vas dok dojite, koje pelene su najbolje za bebu, koja temperatura je idealna za kupanje... On će čistiti, kuhati, iznijeti smeće, usisati. No kako bi razvio samopouzdanje, treba malo vremena nasamo s bebom i malo-pomalo bit će sve sigurniji i neovisniji.

Otac hranitelj obitelji

Ovo su očevi koji kada dobiju dijete postanu još odgovorniji i svoju ulogu svedu na ulogu hranitelja obitelji. Kao da se u glavi reprogramiraju i vrate u 50-e te se brinu za to da je hrana na stolu i da obitelji, bar s financijske strane, ništa ne nedostaje. Ovi očevi se trebaju malo opustiti i naučiti zabavljati.

Otac hvalisavac

Koliko god da su divni, očevi hvalisavci malo idu na živce. Oni su najglasniji kada treba pohvaliti dijete jer je njihov mezimac propuzao s pet mjeseci, prohodao s 11, zna i plesati te ima popriličan vokabular, a tek kako je motorički spretan... Koliko god izgledali simpatično, ipak se trebaju malo ohladiti.

Uplašeni otac

On je stvarno divan otac, ali jednostavno ne može ostati sam s djetetom. Ako imate dogovoren sastanak s kozmetičarkom ili prijateljicama, zove svoju mamu da uskoči. On se užasava mijenjanja pelena, uspavljivanja, a tek tantrumi... Ne zna kuda bi sa sobom.