<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatski doktori dječaku uspješno ugradili 3D implantat zdjelice

Operacija je izvedena prvi puta u tako ranoj životnoj dobi, što je dobra vijest za pacijente u BiH, na Kosovu i u Makedoniji koji se redovito liječe u Klinici za dječje bolesti Zagreb - Klaićevoj

01. august 2014, 12:00

U Klinici za dječje bolesti Zagreb - Klaićevoj, tim liječnika pod vodstvom doktora Roberta Kolundžića izveo je zahtjevnu operaciju rekonstrukcije zdjelice 3D implantatom 15-godišnjaku koji je bolovao od tumora. Operacija je izvedena prvi puta u tako ranoj životnoj dobi, što je dobra vijest za pacijente u BiH, na Kosovu i u Makedoniji koji se redovito liječe u ovoj klinici, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Zahvaljujući ovom zahvatu izvedenom u lipnju ove godine bolesnik će nakon provedene rehabilitacije moći hodati te imati priliku voditi normalan život. Zbog veličine tumora dječaku je odstranjeno više od pola zdjelice te nije bilo mogućnosti za ugradnju standardnog implantata.

Ugrađeni implantat izrađen je točno po mjeri kompjuterskom analizom, a isprintan u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) naprednom 3D tehnologijom u Velikoj Britaniji. Svjetski stručnjaci kažu da zbog velikih mogućnosti koje pruža, 3D tehnologija ima sposobnost revolucionirati zdravstvo.

Ravnatelj Klaićeve bolnice, Osman Kadić, naglasio je kako je ovaj zahvat prvi put izveden u Hrvatskoj i regiji te kako je njegova cijena iznosila 25.000 eura.

"Ovim smo zahvatom potvrdili svoj status referentnog regionalnog centra u ovom dijelu Europe za solidne tumore, i mi već desetak godina na našim odjelima hospitaliziramo djecu iz susjedne BiH, Kosova i Makedonije“, izjavio je Kadić i naglasio kako Klaićeva ima zaključen ugovor s Federalnim zavodom u BiH, te s Kosovom i Makedonijom koji upućuju onkološke pacijente u ovu bolnicu.

Siniša Varga, novi hrvatski ministar zdravlja čestito je liječničkom timu Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj i Klinike za traumatologiju KBC-a "Sestre milosrdnice" na iznimnom pothvatu.

Sličan zahvat prvi put u Hrvatskoj obavili su krajem prošle godine liječnici s Klinike za traumatologiju KBC-a "Sestre milosrdnice" na čelu sa profesorom Kolundžićem kada su 67-godišnjoj ženi oboljeloj od tumora zdjelice ugradili personalizirani implantat uz pomoć 3D tehnologije.

"Ovo je prva operacija koja je izvedena u 3D tehnologiji u našoj bolnici. Njena posebnost leži u činjenici što je i prva takva izvedena na mladoj osobi u ovom dijelu Europe. Klinika je formirala stručan tim ljudi, odnosno onkološko-ortopedskl tim, koji ubuduće može obavljati slične zahvate“, izjavio je ravnatelj klinike Osman Kadić.

Implantat je isprintan na 3D printeru u Velikoj Britaniji budući da u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe takav uređaj još ne postoji.