<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izrael objavio prekid primirja u Gazi

Nakon 2 sata

Izrael je objavio danas prekid primirja u Pojasu Gaze, koje je ranije postignuto kao humanitarni prekid vatre tokom 72 sata, javlja Anadolu Agency (AA).

01. august 2014, 12:00

 Izraelski vojni zvaničnik rekao je predstavniku Ujedinjenih nacija (UN) za terotoriju Palestine Robertu Serryju da je primirje prekinuto, javili su tamošnji mediji. Vojska i zvanične institucije Izraela nisu se oglasili u vezi sa ovim informacijama.

Samo dva sata nakon stupanja na snagu trodnevnog primirja, izraelska vojska je izvela artiljerijski napad u gradu Refahu na jugu Gaze, a u napadu su ubijene najmanje četiri i ranjeno deset osoba.

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi Eshref al-Kudra je za AA kazao da je Izrael prekršio dogovoreno trodnevno primirje, koje je na snagu stupilo jutros u 8 sati.

Osudivši Izrael za ovaj potez, Kudra je potvrdio da su u napadu i Refahu poginule četiri, a ranjeno deset Palestinaca.

Očevici napada tvrde da je lokalno stanovništvo u pograničnom pojasu Gaze u Refahu bilo direktna meta izraelskog napada.

Uporedo s tim, u ranije izvedenom artiljerijskom napadu Izraela na zasijana poljoprivredna polja na istoku Refaha, prema prvim informacijama, ranjene su tri osobe.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon i američki državni sekretar John Kerry su sinoć objavili zajedničko saopćenje u kojem su naveli da je između Izraela i Hamasa postignut dogovor o trodnevnom primirju.

Izrael i Hamas su potom potvrdili da su pristali na 72-satno "humanitarno primirje“.

Egipat je pozvao Palestinu i Izrael da u Kairo pošalju pregovaračke timove za nastavak mirovnih pregovora.

Izraelski napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena "Zaštitna linija". Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a 17. jula Izrael je počeo kopneni napad. Do sada su u tim napadima ubijene najmanje 462, a ranjeno 8.385 osoba.