<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Goribor: Narodnjaci su mračniji od nas

Mračni, ogoljeni, brutalni, surovo iskreni, ali i genijalni - epiteti su koji najčešće stoje uz možda i najintrigantniji domaći sastav - Goribor. Pred njihov večerašnji koncert u Barutani popričali smo sa momcima iz benda, koji su nam otkrili da više neće biti tako depresivni, šta misle o drogi na sceni i traženju inspiracije u istoj, ali i još ponešto.

01. august 2014, 12:00

ISKRENO - Goribor će, kako kažu frontmen Aleksandar Stojković St i gitarista Željko Ljubić Piti, večeras malo iznenaditi publiku.

- Osim starih hitova, sigurno ćemo svirati i neke nove pesme. Verujem da će naši fanovi biti malo iznenađeni pošto nove stvari nisu tako mračne. Imaju veću dozu optimizma, a i muzika je malo svetlija. Naravno, biće tu i klasičnih Goribor momenata - otkriva Piti.

- Meni je teško da nove stvari okarakterišem kao veselije, ali ja se nisam slagao ni da smo bili mračni. Rekao bih da sada samo iz drugog ugla posmatramo iste stvari. Inispiraciju tražim u životu i pišem to što živim. Međutim, o istim stvarima razmišljam drugačije nego pre 10 godina. Nije se svet promenio, već kad si stariji mirnije saopštavaš stvari nego kad si besan klinac. Valjda se to zove zrelost - kaže St.

 Ipak, St je svestan da ih često karakterišu kao ogoljone, surovo iskrene, mračne, depresivne... a da su za to najviše zaslužni baš njegovi tekstovi. No, on to objašnjava jednom zanimljivom paralelom.

- Postavljanje nekih važnih životnih pitanja nije mračno, već je jednostavno suočavanje sa realnošću. Neki na, primer, misle da su moderni narodnjaci veseli, a oni pevaju o prevarama, krvi, lomljenju čaša... To meni uopšte nije veselo, baš naprotiv - smatra Stojković.

A kad se priča o inspiraciji, droga je često nezaobilazna tema, pošto su mnogi poznati umetnici priznali da su neke od najvećih hitova pravili pod dejstvom opijata.

- To je prosto mit. Ako neko nema talenta, neće ga dobiti ni od bilo koje gudre. To se svojevremeno desilo džezerima. Kad su videli da se Čarli Parker drogira, dosta njih je krenulo njegovim stopama, ali posle se ispostavilo da je Parker jedan, kao i Majls Dejvis. Razmislite malo, koliko je ljudi bilo na heroinu, a da ništa nisu uradili - pita se harizmatični frontmen.

Uskoro singl i lajv album


SPOT - Za nekoliko dana Goribor će izbaciti singl “Dugo nisam bio tu”, za koji uskoro počinje i snimanje spota. “Nismo tačno sigurni kad će video biti gotov, ali do kraja godine bi trebalo da izdamo i lajv album sniman u Zagrebu.”