<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ebola van kontrole, ali se može zaustaviti

Širenje epidemije ebole u zapadnoj Africi je van kontrole, ali može biti zaustavljeno, izjavila je Margaret Čan, generalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

01. august 2014, 12:00

Ona je na sastanku u prestonici Gvineje, Konakriju, sa predsjednicima te zemlje, Liberije, Sijera Leonea i Obale Slonovače izrazila zabrinutost zbog širenja ove smrtonosne epidemije.

"Zaraza se širi brže od naših napora da je kontrolišemo. Ako situacija nastavi da se pogoršava, posljedice mogu biti katastrofalne u smislu izgubljenih života, ali i ozbiljnog socijalno-ekonomskog razaranja i visokog rizika širenja na druge zemlje", rekla je Čanova.

Ona je podsjetila da su konstantne mutacije i adaptacije mehanizmi preživljavanja virusa i drugih mikroba i "da zato ne smijemo dati priliku ovom virusu da nam priredi dodatna iznenađenja".

Kako su prenijele agencije, Čan je napomenula i da se stanovništvo ne nalazi pod visokim rizikom od zaraze, ali je dodala da eboli ne smije da se dozvoli da slobodno cirkuliše.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Dragan Delić izjavio je ranije danas da su sve zemlje Evrope, uključujući i Srbiju, u potencijalnom riziku od širenja ebole.

Delić je ocijenio da se ne može isključiti mogućnost "ulaska egzotičnih infektivnih bolesti", kao što je ebola, jer ljudi danas putuju sa jednog na drugi kontinenta zbog posla i turistički.

Liberija se zajedno sa susjednom Gvinejom i Sijera Leoneom bori sa naletom epidemije, u kojoj je od početka godine zaraženo oko 1.200 ljudi, dok je najmanje 670 izgubilo život.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema lijeka, ni vakcine. Njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Vjeruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slijepi miševi. Među ljudima ebola se širi dodirom sa tjelesnim tečnostima oboljelog, uključujući znoj, što znači da se može oboljeti i od samog doticanja zaraženog.

Bolest se prvi put pojavila 1976. u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj rijeci.