<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Koliko je jaka vaša lozinka?

<p>Ukoliko koristite lozinku sastavljenju samo od malih slova, i to šest njih, nju je moguće probiti za svega 10 minuta, a dodate li i velika slova, ili brojeve i simbole, to vreme ste produžili na 10 sati, odnosno 18 dana.</p> <p> </p>

08. februar 2011, 12:00

Prema istraživanjima analitičkih firmi, čak 50 posto ljudi koristi uobičajene reči kao svoju lozinku, a neke od najpopularnijih lozinki su 123456, password, 12345678, qwerty i abc123.

One su se bavile i istraživanjem koliko je vremena u proseku potrebno da se potencijalni haker dokopa vaše lozinke. Pa tako, ukoliko koristite lozinku sastavljenju samo od malih slova, i to šest njih, vašu lozinku moguće je probiti za svega 10 minuta.

Dodate li i velika slova, ili brojeve i simbole, to vreme ste produžili na 10 sati, odnosno 18 dana.

Ukoliko je 7 karaktera vaš optimalan broj, a koristite samo mala slova, hakeru će trebati prosečno 4 sata, želite li da taj period produžite na 23 dana, odlučite se za kombinaciju velikih i malih slova, ili koristite i brojeve i simbole, kako bi taj period iznosio 4 godine.

Želite li da idete na sigurno, odlučite se za lozinku od devet karaktera, koja će kombinovati slova, brojeve i simbole, i prema istraživanjima analitičkih kuća, za probijanje vaše lozinke u proseku će biti potrebno više od 44 hiljade godina.

Uz to, stalna preporuka onih koji se bave zaštitom na internetu glasi - nemojte koristiti iste lozinke za više različitih naloga, nemojte ih zapisivati, i nemojte ih govoriti drugima.

Tekst preuzet sa prijateljskog portala www.b92.net