<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Strašna buba ostala ista 100 miliona godina

<p>Ostaci pronađeni na sjeveroistoku Brazila pokazuju da se ovaj kukac gotovo uopšte nije promijenio od vremena dinosaurusa u razdoblju krede, neposredno prije razdvajanja superkontinenta Gondvane.<br />

08. februar 2011, 12:00

Naučnici su otkrili 100 miliona godina star fosil pretka velike bube mesožderke koja i danas živi na jugu Azije, sjeveru Indokine te u Africi

Ostaci pronađeni na sjeveroistoku Brazila pokazuju da se ovaj kukac gotovo uopšte nije promijenio od vremena dinosaurusa u razdoblju krede, neposredno prije razdvajanja superkontinenta Gondvane.

"Zrikavci schizodactylidae pripadaju skupini kukaca zastrašujućeg izgleda srodnih cvrčcima i skakavcima iz reda orthoptera", objasnio je voditelj istraživanja Sam Heads entomolog Prirodoslovnog muzeja u Illinoisu.

Dodao je da su ime su dobili po rascijepljenim nogama koje im omogućuju da svoja velika tijela održavaju i pokreću po pješčanim površinama dok love svoj plijen.

Iako se fosil razlikuje od današnjih srodnih zrikavaca, razlike su neobično male, što znači da je kukac najmanje 100 miliona godina proveo u svojevrsnom evolucijskom zastoju.

Neka ranija istraživanja pokazala su da je područje u kojem su ostaci pronađeni u vrijeme krede bilo monsunsko, što znači da se uvjeti života schizodactylusa milionima godina gotovo uopšte nisu mijenjali pa ni kukac nije morao evoluirati kako bi se prilagodio.

Savremeni potomci schizodactylusa uglavnom nastanjuju pustinjska ili pjeskovita staništa. Danju se od sunca skrivaju pod kamenjem, a noću love. Istraživanja su pokazala da neke vrste gotovo isključivo konzumiraju hranu životinjskog podrijetla.

Ovo otkriće je predstavljeno u časopisu ZooKeys.