<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Portparol WHO Tarik Jašarević: Postoji mogućnost da se Ebola proširi i na druge zemlje

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević kazao je da se mora pronaći izvor Ebole kako bi se moglo zaustaviti širenje ovog virusa, dodavši da postoji mala mogućnost da se Ebola proširi na druge zemlje

06. august 2014, 12:00

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević kazao je da se mora pronaći izvor Ebole kako bi se moglo zaustaviti širenje ovog virusa, dodavši da postoji mala mogućnost da se Ebola proširi na druge zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući kako je zaustavljanje Ebole jako ozbiljno pitanje, Jašarević je podsjetio da je zbog ovog virusa umrlo najmanje 880 osoba u zemljama Zapadne Afrike.

"Veće su šanse da će osoba preživjeti ako ranije otkrije da je zaražena te potraži stručnu pomoć. Zaražene osobe koje se liječe u bolnicama izbjegavaju mogućnost da zaraze članove svoje porodice. Prvi put se desilo da je virus prešao u drugu zemlju putem aviona, odnosno u Libiju. Postoji rizik da se proširi i na Evropu, ali ne veliki. Virus se ne prenosi zrakom i vodom nego bliskim ljudskim kontaktom. Ljekari su posebno izloženi ovom opasnom virusu", pojasnio je Jašarević, istaknuvši kako je Ebolom zaraženo najmanje 100 osoba koje rade kao ljekari ili medicinski tehničari.

Stanje svakoga ko je bio u dodiru sa zaraženim osobama mora se pratiti najmanje tri sedmice, naglasio je Jašarević.

On je kazao kako je također jako važno da se javnost edukuje u vezi s Ebolom, te dodao da WHO i druge organizacije pripremaju plan borbe protiv Ebole, u okviru kojeg će Komitet za hitne situacije pri WHO održati sastanak.

Jašarević je rekao kako je mala mogućnost da se Ebola proširi na evropske zemlje, upravo zbog toga što se prenosi direktnim kontaktom, ali, kako je istakao, to se desilo u Libiji, zbog čega na aerodromima treba prekontrolisati putnike.