<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počelo trodnevno primirje između Palestine i Izraela

Na prijedlog Egipta

Sinoć u jedan sat iza ponoći stupio je na snagu 72- satni prekid vatre između Izraela i Palestine, javlja Anadolu Agency (AA).

11. august 2014, 12:00

 Prekid vatre prihvatile su obje strane na prijedlog Egipta.

"Cilj novog primirja je dostavljanje neophodne humanitarne pomoći, kao i pripremanje terena za obnovu infrastrukture. Također je potrebno provesti pregovore kako bi se održao trajan i sveobuhvatan prekid vatre", saopćilo je egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Član delegacije palestinske delegacije i zamjenik predsjednika Palestinskog demokratskog fronta oslobođenja Kays Abdulkerim obavijestio je Egipat da je palestinska strana prihvatila trodnevno primirje sa Izraelom.

Zasad nije saopćeno gdje se nalazi izraelska delegacija za pregovore. 

Predsjednik palestinske delegacije za pregovore i jedan od visokih zvaničnika Hamasa Azzam al-Ahmed kazao je kako se izraelska delegacija nalazi u Kairu kako bi započela nove pregovore o uspostavljanju dugotrajnog primirja.

Glasnogovornica izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Amira Oron u razgovoru sa novinarom AA istakla je da Izrael neće slati svoju delegaciju u Egipat dok ne budu sigurni da se palestinska strana pridržava primirja.

Palestinski uslovi za postizanje primirja su  izgradnja luka i aerodroma, ukidanje embarga, povlačenje izraelske vojske na položaje gdje su bili prije 7. jula, kada su počeli napade na Gazu, omogućiti slobodu kretanja ribarima u Gazi, zatim oslobađanje zatvorenika uhapšenih prije potpisivanja mirovnog sporazuma u Oslu, kao i oslobađanje četvrte grupe zarobljenika te da se Izrael pridržava ovog sporazuma.

 Izraelska strana ima dva zahtjeva, a to su da Hamas prihvati neprekidno primirje kako bi se Gaza ponovo izgradila, kao i razoružavanje Hamasa. Palestinska strana u potpunosti se protivi posljednjem zahtjevu.

Izrael je 7. jula započeo vojnu operaciju na Gazu zračnim i pomorskim snagama koju je nazvao "Zaštitna linija", a 17. jula krenuo je sa kopnenom ofanzivom na Gazu. Tokom izraelskih napada poginulo je najmanje 1.939 osoba, a oko 10 hiljada ranjeno