<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izrael i Palestina još uvijek bez dogovora o trajnom primirju

Kairo

Dogovor o trajnom primirju između Izraela i Palestine tokom jučerašnjeg sastanka u Kairu nije postignut, javlja Anadolu Agency (AA).

13. august 2014, 12:00

 "Do sada nije bilo nikakvog napretka. Nemamo ništa konkretno u vezi sa sporazumom o primirju. Egipat bi trebao da uloži više napora kako bi Izrael prihvatio zahtjeve palestinskog naroda", rekao je jedan od dužnosnika Islamskog pokreta džihad Hali al-Batsh u razgovoru sa novinarom AA.

"Znamo da pregovori nisu jednostavni i zato se trudimo da otkonimo sve prepreke", rekao je al-Batsh ističući kako je palestinska strana dostojanstveno nastavila pregovore pod vodstvom Egipta.

Batsh je naglasio da Izrael i dalje nastavlja sa svojim "tvrdoglavim" stavom i da palestinska strana očekuje da Egipat izvrši pritisak na Izrael. 

Posredstvom Egipta jučer su održani odvojeni sastanci sa obje strane, a trajali su više od šest sati.  

Palestinski i izraelski pregovarači počeli su indirektne pregovore u glavnom gradu Egipta u ponedjeljak nakon što je stupio na snagu trodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze. Pomenuto primirje zasad poštuju obje strane. 

Prva runda pregovora prekinuta je prošle sedmice nakon odbijanja Izraela da okonča višegodišnju blokadu Pojasa Gaze i dozvoli osnivanje luke u Gazi.

Najmanje 1.943 Palestinca su ubijena i oko 10 hiljada povrijeđeno tokom najnovije izraelske ofanzive na Pojas Gaze pokrenute 7. jula. 

Hiljade stambenih objekata je oštećeno ili potpuno uništeno u istom periodu. 

Najmanje 64 izraelska vojnika su ubijena u borbama sa palestinskim grupama u Pojasu Gaze dok su tri izraelska civila ubijena raketama ispaljenim iz Pojasa Gaze, zvanični su podaci izraelskih vlasti.