<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pročitajte detaljnu vremensku prognozu do kraja sedmice

Iako je ovo ljeto bilo prepuno iznenađenja kada je riječ o vremenskim prilikama i neprilikama, donosimo zvanične informacije o vremenu do kraja ove sedmice. Pročitajte šta nas dakle očekuje do nedjelje 17.08...

13. august 2014, 12:00

Prema obavještenju iz Hidrometeorološkog zavoda RS  od četvrtka nas očekuje prijatnija temperatura i bez vrućine, tako da će tokom, četvrtka, petka i subote biti promjenljivo i nestabilno, povremeno i mjestimično kiša i pljuskovi sa grmljavinom.


Kako je navedeno na zvaničnom sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda za danas je u većem dijelu zemlje izdati narandžasto upozorenje zbog visoke dnevne temperature zraka i to u većem dijelu Bosne i Hercegovine za period od 14:00h do 17:00h 

vrijeme u BiH


Evo preciznije prognoze za naredna četiri dana.

U četvrtak će ujutru u većini krajeva preovladavati vedro i sunčano, a na zapadu i sjeverozapadu Krajine umjereno i pretežno oblačno. U prvom dijelu dana u Krajini oblačnije i uglavnom suvo,  u ostalim krajevima sunčano i toplo. Popodne i do kraja dana uz dodatni razvoj oblaka biće mjestimično kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom u zapadnim i sjevernim krajevima , a do večeri i tokom noći mjestimično pljuskovi sa grmljavinom i na istoku.  Ponegdje može biti  grada. Vjetar  umjeren, južni i jugozapadni, tokom dana u sjevernim krajevima u skretanju na sjeverni i sjeveroistočni..  

Najniža temperatura vazduha od 16°C do 23°C, na planinama od 13°C. Najviša dnevna temperatura od 25°C do 30°C na zapadu i sjeveru, u ostalim predjelima od 30°C do 36°C.

Petak 15.08.

Promjenljivo oblačno sa prijatnijom temperaturom i bez vrućine.  Ujutru ponegdje kiša na zapadu i sjeveru, a tokom dana uz dodatni razvoj oblaka mjestimično će biti i pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u sjevernim  i stočnim krajevima, gdje ponegdje može biti i grada. Najniža temperatura vazduha od 11°C do 17°C, na jugu 19°C.

Najviša dnevna temperatura od 23°C do 27°, na jugu i jugoistoku do 30 °C.

Subota 16.08.

Ujutru malo svježije i malo do umjereno oblačno. Tokom dana uz biće promjenljivo oblačno uz sunčane intervale i prijatnom temperaturom. Popodne pojačan razvoj oblaka usloviće mjestimično prolaznu kišu i pljuskove sa grmljavinom  na zapadu, sjeveru i istoku, uglavnom u planinskim predjelima.  Najniža temperatura vazduha od 11°C do 15°C, na  jugu 17°C, a na planinama oko 8°C. Najviša dnevna temperatura od 23°C do 27°, na do jugu 30°C na planinama od 21 °C.



Nedjelja 17.08.

Ujutru svježe i pretežno vedro uz umjerenu oblačnost na istoku. Tokom dana sunčano i prijatnom temperaturom bez vrućine. Najniža temperatura vazduha od 9°C do 14°C, na  jugu 17°C, a na planinama oko 6°C. Najviša dnevna temperatura od 23°C do 28°, na do jugu 30°C na planinama od 20 °C.

Regija


Prema podacima iz Državnog hidrometeorološkog zavoda hrvatske sutra se očekuje prolazno jače naoblačenje sa sjeverozapada, kiša, pljuskovi i grmljavina, posebno na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti. Ponegdje moguća obilnija oborina, ali i grmljavinsko nevrijeme.

Uglavnom suho zadržaće se u južnoj Dalmaciji. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu će umjereno do jako jugo najprije na sjevernom dijelu okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Temperatura u padu, a u Dalmaciji još vruće.

Narednih će dana, javlja portal Index.hr, vrijeme u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu biti promjenljivo i svježije, a kiše i pljuskova biće posebno u četvrtak, te mjestimično u subotu. U Dalmaciji sunčanije, uz manju mogućnost pljuskova te vrlo toplo. Vjetar povremeno umjeren sjeverni, na Jadranu će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak i bura.

U cijeloj Srbiji na snazi je narandžasti meteo alarm zbog veoma visokih temperatura koje se očekuju tokom dana. Ljekari građanima savjetuju da ne izlaze napolje u najtoplijem delu dana, da se lagano oblače i piju mnogo tečnosti.

Najtopliji gradovi u Srbiji u 10 sati bili su Beograd i Smederevska Palanka, gde je izmjereno 29 stepeni.

Danas se na području cijele Srbije, prema prognozi meteorologa, očekuje da maksimalna temperatura vazduha mjestimično dostigne 37 stepeni.

Pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme očekuje se i u Beogradu sa najvišom dnevnom temperaturom od oko 35 stepeni.