<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prekid vatre u Pojasu Gaze produžen za još pet dana

Egipat

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je prekid vatre u Pojasu Gaze između palestinskih grupa i Izraela produžen za još pet dana, počevši od ponoći, prenosi Anadolu Agency.

14. august 2014, 12:00

 "Postignut je sporazum prema kojem će zatišje između palestinske i izraelske strane biti produženo za još pet dana", saopćilo je egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova pod čijim posredovanjem su se odvijali palestinsko-izraelski pregovori tokom prethodna tri dana primirja. 

Saopćeno je kako je produženje prekida vatre postignuto s ciljem osiguranja uslova za nastavak indirektnih pregovora s obje strane koji će voditi ka postizanju konačnog sporazuma o miru. 

Prvobitno dogovoreno trodnevno primirje ističe u ponoć (srijeda). 

Palestinska strana uslovljava postizanje bilo kakvog trajnog sporazuma ispunjavanjem njihovih zahtjeva među kojima su okončanje blokade Gaze i formiranje luke. 

Najmanje 1.951 Palestinac je  poginuo, a više od 10 hiljada je povrijeđeno tokom izraelskih napada na Pojas Gaze koji su počeli 7. jula. 

Istovremeno, najmanje 64 izraelska vojnika su poginula u borbama sa palestinskim borcima unutar Pojasa Gaze, dok su tri civila smrtno stradala od raketa ispaljenih na Izrael.