<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SDS: Vaučeri su šarena laža, SNSD: Sredstva se troše u skladu sa odlukama Fonda

Vaučeri koje Vlada Republike Srpske dijeli poplavljenom stanovništvu su šarena laža i kuponi bez pokrića, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu potpredsjednik SDS-a Vukota Govedarica. Savez nezavisnih socijaldemokrata je danas saopštio da se sredstva Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske troše u skladu sa odlukama koje donese ovo tijelo, u kojem, između ostalog, sjede i predstavnici Srpske demokratske stranke.

15. august 2014, 12:00

“Umjesto što podjelu vaučera koristi za predizborno slikanje, Vlada bi trebala da pod hitno da garancije trgovcima da će robu isporučenu na ime vaučera moći naplati”, izjavio je Vukota Govedarica i predstavio nekoliko mjera koje predlaže SDS kako bi se pomoglo i poplavljenim građanima i trgovicima.

“I onako mali broj trgovaca koji je spreman da poplavljenom stanovništvu daje robu za vaučere suočen je sa problemima jer robu kupuje za gotov novac, a ne znaju kada će naplatiti vaučere”, ističe Govedarica i podsjeća da je rok za isplatu vaučera 8 mjeseci, ali bez ikakvih garancija da će se to ispoštovati.

SDS predlaže da Vlada Republike Srpske hitno da bankarske garancije trgovcima, ali da garant bude Vlada, a ne trgovci, te da se građanima da mogućnost da neophodan materijal kupuju za gotov novac, a da Vlada na osnovu fiskalnih računa refundira sredstva u visini do 5 hiljada maraka.

“Na taj način ćemo pomoći građanima da na pijaci ne prodaju svoje vaučere, čija je navodno vrijednost 5 hiljada maraka, za 3 hiljade. Spriječićemo povećanje diskontnih cijena roba, jer trenutno u Prijedoru elekrtični šporet koji je prije poplava koštao 270 maraka sada ima cijenu od 540 maraka. Na ovaj način bi se spriječila siva ekonomija i manipulacija vaučerima a pomoglo bi se i građanima i trgovcima'', ističe Govedarica.

SDS traži i da Vlada Republike Srpske saopšti koliko je do sada emitovala vaučera i koliko će ih još biti emitovano.

“Te podatke Vlada još uvijek krije, kao i podatke koliko je sakupljeno novca u Fondu solidarnosti od donacija građana i solidarnih poreza. Do tih podataka ne mogu doći ni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske”, tvrdi Govedarica i podsjeća da je SDS tražio da se uvede parlamentarni nadzor nad prikupljanjem i trošenjem sredstava iz Fonda solidarnosti.

U SNSD-u navode da svaki građanin Republike Srpske na internet stranici Vlade i stranici njnjnj.obnovasrpske.org može da se uvjeri u transparentnost rada Fonda solidarnosti i procesa izdavanja elektronskih kartica "Obnova Srpske", ali da je "očigledno da oni koji su bili protiv Vladine podrške građanima i dalje ne žele pogledati istini u oči, jer se u tim podacima može vidjeti koliko je ko imao štete, koliko je izdato vaučera i kome".

"Upravo ti koji ne žele pomoći, niti sagladati činjenice, bili su najglasniji tokom rasprave o setu Vladinih mjera u Narodnoj skupštini i pokušavaju i dalje osporiti proces koji je mnogima u Republici Srpskoj pomogao da obnove svoju poplavama devastiranu jedinu imovinu", saopšteno je iz Glavnog odbora SNSD-a.

U ovoj stranci podsjećaju da je cjelokupan proces izbora poslovnih subjekata kod kojih se mogu nabaviti roba ili usluge za elektronske platne kartice, kao i dogovor u vezi sa rokovima i uslovima, obavljen u okviru Privredne komore, na osnovu čijih sugestija je Vlada pripremila ugovore koje su potpisali svi zainteresovani.

"Vlada Republike Srpske je upravo na inicijativu preduzeća zainteresovanih da svoja dugovanja ustupe bankama, uz posredovanje Privredne komore, dogovorila sa bankama modelitete za otkup potraživanja privrednih subjekata prema Fondu solidarnosti i prema dogovorenom, preduzeća mogu dobiti sredstva onog momenta kada dostave fakturu Fondu solidarnosti", podsjećaju u SNSD-u.