<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ogromni asteroid juri prema zemlji!

Znamo tačan datum udara, ali on krši sve zakone fizike, ne znamo kako ga zaustaviti'

16. august 2014, 12:00

 Astronomi na Sveučilištu u Tennesseeju otkrili su asteroid za koji kažu da bi 16. marta 2880. godine sa lica Zemlje mogao zbrisati kompletno čovječanstvo. Tada bi u našu planetu trebala tresnuti gromada promjera jednog kilometra i uzrokovati kataklizmu ravnu onoj u kojoj su nestali dinosaurusi.

Asteroid ima naziv '1950 DA' i prvi je put uočen još 1950. godine, ali stručnjaci su tek sada zaključili da bi mogao biti prijetnja Zemlji. Kažu da se oko vlastite ose okreće tolikom brzinom da su frapirani činjenicom da se nije raspao. Vjeruju da ga u jednom komadu drže Van der Waalsove sile, ali nisu sasvim sigurni u to. Ono što je za Zemljane ključno jest da još nije pronađen način kako zaustaviti jureću nesreću.

Tim istraživača na čelu s postdoktorandom Benom Rozitisom rad o asteroidu objavili su ovoge sedmice u uglednom časopisu 'Nature'.

'Nakon udara asteroida iznad ruskog Čeljabinska u februaru 2013. opet se pojavio interes za otkrivanje načina borbe protiv takvih događaja', rekao je Rozitis. 'Razumijevanje sila koje ovakve gromade drže na okupu može nam pomoći u razvijanju strategija za odbranu od budućih udara', dodao je.

Prema njegovom istraživanju, eventualno slanje nekog velikog objekta kako bi se sudario s nadolazećim asteroidom poput '1950 DA' moglo bi zapravo situaciju učiniti još pogibeljnijom za planet. Primjerice, moglo bi doći do poremećaja u kohezivnim silama i rasprsnuća velikog asteroida na niz manjih, koji bi i dalje bili opasni, a svi bi nastavili putem prema Zemlji.

Asteroid koji bi nas sve mogao uništiti u smjeru Zemlje trenutno juri brzinom od oko 15kilometara u sekundi, a prema procjenama, mogao bi pljusnuti u Atlantski okean brzinom od 61.000 kilometara na sat. Udar ovog asteroida uporediv je s detonacijom 44.800 megatona TNT-a.

Ipak, Rozitis u svom radu tvrdi da je stvarna vjerovatnoćat na nivou od 0,3 posto, ali upozorava i da je to dvostruko veća vjerovatnoća od svih drugih poznatih asteroida. Prema izračunima, 16. marta 2880. godine postoji izvjesna vjerovatnoća da se Zemlja u jednom trenutku nađe na putu ove gromade.

Najpozitivnija stvar je da trenutak mogućeg udara nastupa za gotovo 870 godina tako da ostaje nada da će čovječanstvo dotad osmisliti nekakvo ješenje za skretanje putanje ili uništenje potencijalne prijetnje.

Jutarnji list