<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Preminuo Sulejman Kupusović

Nakon duge i teške bolesti preminuo je Sulejman Kupusović, poznati bosanskohercegovački režiser.

16. august 2014, 12:00

 Kako su iz Narodnog pozorišta potvrdili za Klix.ba, Kupusović je preminuo sinoć u bolnici Koševu u Sarajevu u 63. godini.

"Narodno pozorište i sva bosanskohercegovačka pozorišta, kao i teatar u cjelini izgubili su kolegu, zaljubljenika u umjetnost pozorišta, velikog profesionalca i jednog od posljednjih pozorišnih reditelja te generacije u BiH", kazali su u ovoj instituciji kulture.

"Tajna ljudske egzistencije ne nalazi se samo u tome da se ostane živ, već i u tome da se pronađe ono za šta će se živjeti", pisao je Dostojevski u "Braći Karamazovima", a Kupusovićeva strast prema teatru i njegova posvećenost umjetnosti činili su da tu tajnu podijeli sa svima nama.

Kupusović je rođen 7. aprila 1951. u Kladnju. 

Diplomirao je pozorišnu, filmsku, televizijsku i radio režiju na Akademiji pozorišne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, a filozofiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Sveučilištu. Režirao je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Njegove predstave su izvođene u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji. 

Režirao je i prvu bošnjačku operu, "Hasanaginicu", koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. godine. U naslovnoj ulozi nastupila je primadona sarajevske Opere Amila Bakšić. 

Autor je i pozorišnog hita "Ženski turbofolk bend" kojeg izvodi ansambl Kamernog teatra '55.

Pored pozorišnih predstava, režirao je i nekoliko TV-drama, TV-serija, dokumentarnih i muzičkih programa poput "Memoara porodice Milić", "Vize za budućnost", "Taleta"...

Datum posljednjeg ispraćaja i komemorativne sjednice bit će naknadno objavljeni.