<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Cvijanović: Bez miješanja u rad pravosuđa, PDP obavijestio Vladu o krivičnim prijavama

Pravosuđe u Republici Srpskoj je nezavisno i Vlada se ne miješa u rad pravosudnih institucija, rekla je premijerka Srpske Željka Cvijanović reagujući na dopis koji je PDP uputila Vladi zatraživši informacije zašto nisu procesuirane krivične prijave koje su podnijeli prije godinu i po.

16. august 2014, 12:00

 Premijerka je istakla da se podnošenje prijava Tužilaštvu ne može dovesti u vezu s aktivnostima koje sprovodi Vlada na stvaranju okvira za borbu protiv korupcije, piše RTRS.

Ono što je izneseno u saopštenju PDP-a jeste zamjena teza i potpuno politikantstvo, naglasila je Cvijanovićeva.

Podsjetimo, Partija demokratskog progresa dostavila je u petak Vladi Republike Srpske (RS) krivičnu prijavu za pet slučajeva kriminala i korupcije, koju je PDP podnio još u februaru prošle godine.

Kako je navedeno, PDP je tu krivičnu prijavu podnio nakon javnog poziva koji je predsjednik RS-a Milorad Dodik tada uputio opoziciji da prijave slučajeve korupcije, uz obećanje da će se on lično založiti da se svi prijavljeni slučajevi ispitaju. 

PDP smatra da je, "nakon što godinu i po dana kasnije ovi slučajevi i dalje nisu istraženi, očigledno da vlast predvođena SNSD-om neće ući u ozbiljnu borbu protiv korupcije". 

PDP je uputio informaciju Vladi RS o podnesenim krivičnim prijavama zbog, kako je pojašnjeno, čestih poziva premijerke Željke Cvijanović da se prijave slučajevi korupcije, kao i njenih obećanja da će se Vlada RS-a boriti protiv korupcije. 

"U pomenutim slučajevima radi se o višemilionskim štetama za Republiku Srpsku i njen narod, a takođe je ugrožen i imidž RS, jer se radi i o osobama koje se očigledno štite u Banjoj Luci, iako se protiv njih u Srbiji vode višestruke istrage, poput Miroslava Miškovića i Dragana Đurića", navodi PDP u saopštenju. 

U februaru prošle godine PDP je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade RS, ministra finansija RS-a, direktora javnih preduzeća i svih ostalih povezanih osoba u okviru organizirane kriminalne grupe, koja je od 2007. do 2012. godine odgovorna za kriminalnu privatizaciju u slučajevima “Oslobođenje”, Robna kuća “Boska”, “Šume RS”, “Hidrogradnja” i “Fokus”.