<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šanse za trajno primirje u Gazi vrlo male

Izraelske vlasti su saopćile da su šanse za postizanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze vrlo male

17. august 2014, 12:00

 Neimenovani izraelski zvaničnik je izjavio kako su šanse za postizanje trajnog primirja između Izraela i Palestine minimalne.

Prema riječima ovog zvaničnika, postoje vrlo značajne razlike u stavovima izraelske i palestinske strane koje već nekoliko dana pokušavaju da postignu trajno primirje.

Palestinski i izraelski pregovarači u nedjelju bi trebalo da doputuju u Kairo kako bi nastavili pregovore o trajnom primirju u Pojasu Gaze.

Član palestinske delegacije ranije je kazao da će delegacija stići u glavni grad Egipta nakon što se konsultuje sa palestinskim rukovodstvom.

Bassam al-Salhi je dodao kako su se članovi delegacije koji predstavljaju Hamas i Islamski džihad, također konsultovali sa svojim vođama u vezi s pregovorima. U srijedu, palestinska i izraelska strana pristale su da se trodnevno primirje produži još pet dana.

Visoki izraleski zvaničnik u međuvremenu je kazao kako će izraelska delegacija stići u Kairo u nedjelju kako bi nastavili indirektne pregovore sa Palestincima u vezi sa trajnim primirjem u Gazi.

Neimenovani zvaničnik kazao je kako će pregovori biti fokusirani na otvaranje graničnog prijelaza Rafah, na granici Egipta sa Gazom, kako bi se palestinskim ribarima dalo više prostora na obali Gaze.