<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Profesori u štrajku, studenti ostaju bez ispitnih rokova

Sindikat Univerziteta u Sarajevu ne odustaje od generalnog štrajka, koji je zakazan za 8. septembar. Razlog za to je, kako je kazao predsjednik Berko Zečević, to što Vlada Kantona Sarajevo i dalje ignorira njihove zahtjeve.

19. august 2014, 12:00

- Ne postoji drugi način da se izborimo za svoja prava. Uvijek govorim da razum treba da vlada. Znači, razgovor bez ultimatuma, sagledavanje svih pozitivnih i negativnih stvari i nalaženje najboljeg rješenja. No, oni to ne žele. Kakva je to Vlada koja i dalje nema ministra obrazovanja i nauke? To je kolaps svijesti i intelekta - ističe Zečević.

Prema njegovim riječima, zahtjevi Sindikata UNSA-e su jednostavni. No, najvažniji je onaj da se prije izbora potpiše kolektivni ugovor kojim će biti definirana njihova prava.

- Imamo prijedlog koji je napravljen prije šest godina. No, ne vjerujem u takav scenarij dok god postoji ova Vlada u ovakvim odnosima političkih snaga. Ona nema kredibilitet i ne može donijeti nikakvu odluku. Ali, bit će odgovorna za haos koji će nastati u septembru, kada bude kasnio početak akademske godine. Studenti se neće moći upisati niti će moći prijaviti ispite - dodaje Zečević.