<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Američki tinejdžeri na policijsku brutalnost odgovaraju malom digitalnom inovacijom

Inspirisani građanskim nemirima u američkom gradu Ferguson, Missouri, troje srednjoškolaca iz mjesta Decatur, Georgia, napravili su aplikaciju za mobilni telefon "Five-O," koja omogućava građanima da "bilježe i čuvaju podatke iz svakog susreta sa čuvarima zakona."

19. august 2014, 12:00

Ovi izvještaji o incidentima mogu se dijeliti sa drugima i koristiti u lokalnoj zajednici za ocjenjivanje pojedinih pripadnika policije ili policijskih jedinica.

"Slušali smo o negativnim primjerima u vijestima, kao što je nedavni slučaj Michael Brown, a uvijek razgovaramo o tim problemima sa roditeljima," kazala je za Business Insider 16-godišnja Ima Christian koja je kreirala aplikaciju zajedno sa bratom i sestrom (Caleb, 14, i Asha, 15), govoreći o tome šta ju je inspirisalo da razvije ovaj program. "Oni uvijek naglašavaju da se treba fokusirati na rješenja.Važno je razgovarati o ovim stvarima, ali oni nas uvijek nastoje navesti da se fokusiramo na nalaženje rješenja. Zbog toga smo pomislili zašto ne bismo kreirali aplikaciju koja će nam pomoći da riješimo ovaj problem."

Pored sistema za ocjenjivanje policije, aplikacija uključuje i dio o “poznavanju svojih prava”, zajedno sa informacijama o američkim građanskim slobodama.

Ima je kazala za The Atlantic's CityLab da su ona i njeni brat i sestra naučili kodiranje učešćem u programima poput MIT-ovog +K12, Scratch i AppInventor. Ima je pohađala i časove na Codecademy.

Ovi tinejdžeri naglašavaju da se oni takođe žele fokusirati i na dobre strane provođenja zakona.

"Ako neko ima pozitivno iskustvo sa policijom … na primjer, ako vam je policajac spasio mačku ili je bio veoma ljubazan i profesionalan, želimo da ljudi imaju mogućnosti da to dokumentuju," kazala je Ima za Buzzfeed. "Nadamo se da će policajci koji dobiju pozitivne ocjene pomoći tako što će služiti kao uzori drugima.”



Za BUKU prevela Milica Plavšić