<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Papa Franjo pomenuo mogućnost povlačenja

BEČ

Poglavar rimokatoličke crkve papa Fanjo prvi put je govorio o svojoj smrti, ali i mogućnosti povlačenja u slučaju da zdravstveni problemi budu prevagnuli.

19. august 2014, 12:00

On je, u razgovoru sa novinarima, u avionu po povratku iz posjete Južnoj Koreji, kako prenosi bečki dnevnik "Esterajh", rekao da je povlačenje njegovog prethodnika Benedikta XVI, prošle godine, "otvorilo institucionalna vrata".

Papa Franjo ističe da se ne može više govoriti o "izuzetku" iako se to pojedinim teolozima ne sviđa.

Ukoliko jednog dana ne bude više bio u stanju da vodi rimokatoličku crkvu on će "se moliti i učiniti isto" što i Benedikt, kazao je papa na improvizovanoj konferenciji za štampu za novinare koji su ga pratili na putovanju po Aziji.

Papa Franjo je izabran 13.marta prošle godine za novog poglavara rimokatoličke crkve nakon što se njegov prethodnik u februaru, zbog starosti, povukao sa tog mjesta.

On je kazao da se sada više navikao na popularnost koju uživa kao papa.

Na početku, kazao je on, malo ga je plašila naklonjenost masa.

"Pokušavam, u sebi, da mislim na svoje grijehe, greške, kako ne bih bio nadmen", dodao je on ukazujući, u šali vezano za svoju smrt, da to ne traje dugo: "Dvije ili tri godine i onda odlazak u božji dom".