<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Iračke snage u ofanzivi u Tikritu

BAGDAD

Iračke snage pokrenule su danas operaciju kako bi istjerale pripadnike Islamske države (ID) iz Tikrita, javio je Rojters.

19. august 2014, 12:00

Britanska agencija, pozivajući se na oficire vojske i policije, navodi da iračke snage brzo napreduju sa juga, ali da ih na putu usporavaju mine i snajperi iz pravca zapada.

Iračke i kurdske snage ohrabrene su prvim američkim vazdušnim napadima protiv tvrdokornih sunitskih pobunjenika od povlačenja vojske SAD 2011, dodaje Rojters.

Pentagon je ranije danas saopštio da su američke letjelice izvele 35 vazdušnih udara na džihadiste ID tokom posljednja tri dana, uništivši više od 90 meta.

To su bili najžešći američki napadi na pozicije ekstremista od kako su SAD krenule sa vazdušnim udarima 8. avgusta, prenijela je agencija AFP.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su bespilotne letjelice i borbeni avioni uništili ekstremističke pozicije dok su se džihadisti borili za kontrolu nad strateški važnom najvećom iračkom branom u sjevernom Iraku.

Glavni cilj američkih vazdušnih napada na islamiste u sjevernom Iraku je zaštita manjinske zajednice Jazida, kao i američkog osoblja i objekata.

Jedan od ciljeva tih napada je i sprečavanje napredovanja islamista ka gradu Erbil, prestonici kurdistanskog regiona u Iraku.