<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U BiH nema sumnjivih slučajeva zaraženih od ebole

Zbog izbijanja epidemije smrtnosnog virusa ebole u svijetu, najveće u posljednjih 40 godina od koje je već smrtno stradalo više od 700 ljudi u zapadnoj Africi, i u BiH su na snazi preventivne mjere zbog ovog virusa

19. august 2014, 12:00

Kako je kazao Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, poduzimaju se sve mjere suglasno sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Od praćenja putnika u međunarodnom saobraćaju, do uvezanosti svih relevantnih subjekata, počevši od državne granične službe, inspekcijskih službi do zavoda za javno zdravstvo, hitne pomoći. Organiziran je i izolator na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te pripremljena Klinika za infektivne bolesti  za slučaj prijema takvih bolesnika" – kazao je Ler.

Kako je potvrdio za Agenciju Patria za sada nema slučajeva koji bi bili stavljeni pod nadzor ili sumnjivi na zarazu. Ebola je prvenstveno zarazna bolest divljih životinja kišnih šuma, koje i prenose zarazu na ljudski rod izravnim kontaktom s tijelom zaražene životinje ili osobe, odnosno s njihovim izlučevinama i izmetom.

U Republici Srpskoj jedno lice nalazi se pod medicinskim nadzorom, ono nije bolesno, ali je došlo iz Nigerije gdje radi, i već se dvije sedmice prati njegovo zdravstveno stanje, pošto period inkubacije virusa ebole traje tri sedmice, saopštila je Antonija Vehra, načelnica  Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra  Banja Luka.

Klinika za infektivne bolesti, kazala je Vehra nakon današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja RS, UKC Banja Luka i Aerodroma Banja Luka potpuno je opremljena i spremna za karantin, smještaj i liječenje osoba zaraženih ebolom.

Dodala je  i da u državama u regionu nema oboljelih od ebole, već postoje lica koja su došla s područja gdje traje zaraza ebole, te da se u skladu sa uputstvima Svjetske zdravstvene organizacije nad njima vrše mjere nadzora i praćenja njihovog zdravstvenog stanja.

Nina Rodić Vukmir, iz  Instituta za javno zdravstvo RS, navela je da je RS u skladu sa zahtjevima Svjetske zdravstvene organizacije preduzela sve mjere zaštite u sprječavanju širenja ebole.

"Iako su rizici od širenja ebole kod nas veoma mali i nema mjesta za paniku, mi smo dužni da poštujemo sve protokole Svjetske zdravstvene  organizacije kako bi smo mogli pravovremeno reagovali. U tom smislu je i ovaj sastanak, a do kraja sedmice biće dostupna javnosti i uputstva za mjere prevencije i ponašanje lica koja putuju ili se vraćaju s područja na kojima hara virus ebole“, pojasnila je dr. Amela Lolić, predstavnica Ministarstva zdravlja RS.

Podsjetila je da se virus ne prenosi vazduhom, već dodirom i tjelesnim izlučevinama, te da su zarazi posebno izloženi zdravstveni radnici.

Lolić je dodala da u regionu nema laboratorija koje bi mogle da testiraju virus ebole, te ih je u Evropi samo dva, u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, s kojima je uspostavljena saradnja u slučaju potrebe.

Kako bi se preduprijedili bilo kakvi rizici da lica zaražena ebolom dođu u kontakt s većim brojem ljudi, zaključila je Lolić, između aerodromskih službi u Evropi uspostavljeni su kontakti, te se takve osobe automatski stavljaju pod nadzor.



Uobičajeno se ne prenosi zrakom, međutim, potvrđeno je da se može prenijeti u sitnim kapljicama koje je moguće udahnuti. Naziv je dobio po rijeci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je bolest prvi put prepoznata 1976. u bolnici koju su vodile časne sestre flamanke. Za ebolu za sada nema lijeka.