<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Do oporavka srca uz pomoć genske terapije?

Revolucionarni novi tretman koji dozvoljava oštećenom srcu da se oporavi bez potrebe za operacijom trenutno se testira u jednoj od vodećih medicinskih ustanova u Britaniji, piše "Telegraph".

19. august 2014, 12:00

 Tehnika, koja uključuje prostu injekciju, mogla bi da pomogne oporavku stotinama pacijenata koji imaju problema sa oštećenjem srca. Transplantacije srca takođe bi mogle da postanu stvar prošlosti zahvaljujući testovima koje sprovodi Kraljevski koledž i koji za cilj imaju da po prvi put pokažu da genska terapija može da oporavi organe koji otkazuju. 

Testiranje obuhvata ubacivanje gena stvorenog u laboratoriji u tijela pacijenata kako bi se pojačala proizvodnja ključnog proteina, za koji naučnici vjeruju da dozvoljava mišiću da se oporavi. 

Istraživači tvrde da bi procedura mogla da predstavlja „dostojnu“ zamjenu za transplantaciju srca. 

Doktor Nik Baner, kardiolog konsultant iz Herfild bolnice u Londonu, koji je izveo prvo ubacivanje gena, izjavio je: „Uznapredovali srčani problemi rezultat su lošeg kvaliteta života, a najbolji treman koji nam je dostupan jeste transplantacija srca. Međutim, manjak dostupnih organa znači da će mnogi pacijenti umrijeti čekajući svoj red. Ipak, u pojedinim slučajevima, mehaničke pumpe mogu da pojedine pacijente održavaju dovoljno dugo u životu da dođu na red za transplantaciju. Cilj ove studije je da istraži efektnost ove nove forme terapije, koja bi mogla da predstavlja budućnost i zamjenu za transplantaciju“. 

Baner dodaje da istraživači žele bolje da razumiju koncept popravke srca uz pomoć genske terapije i da otkriju da li je to uopšte moguće. 

Do srčanih problema i otkaza srca rada uglavnom dolazi nakon povrede ili bolesti nakon čega slabije pumpa krv zbog toga što njegove ćelije bivaju izložene pretjeranom naporu i počinju da pokazuju probleme u radu. 

Do ovoga može doći uslijed visokog krvnog pritiska, pušenja ili intenzivnog konzumiranja alkohola ili su slabi srčani mišići izazvani genetskim defektima ili infekcijama. 

U mnogim slučajevima do oštećenja srca dolazi nakon srčanog udara, kada srčani mišić i druga tkiva ne dobijaju krv. 

Nova terapija osmišljena je tako da poveća nivo proteina SERCA2a – u pitanju je protein koji se nalazi u ćelijama srčanog mišića i koji ima jako važnu ulogu u njegovim kontrakcijama. 

Novi tretman obuhvata ubrizgavanje gena u ćelije srčanog mišića kako bi se podigao nivo ovog proteina uz pomoć bezopasnog virusa koji se širi u organu i pomaže popravci srca. 

Ranije studije pokazale su da je ovaj tretman efikasan na životinjama i na laboratorijski testiranim srcima, a sada počinje i testiranje na ljudima.