<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li znate kako da se brinete o svom zdravlju?

Kad ste zdravi, onda o zdravlju ni ne razmišljate, ali čim se pojave tegobe, donosite drastične odluke. Međutim, najmudrije je da djelujete preventivno.

19. august 2014, 12:00

Briga o zdravlju doživotna je navika, kultura i način življenja. Procjenjuje se da se čak polovina hroničnih bolesti može spriječiti boljom brigom o zdravlju u svakoj životnoj dobi. Za dobre promjene nikada nije kasno pa zašto ne biste već danas donijeli neke zdrave odluke. 

Kategoričko 'NE!' nezdravim navikama 

Nije lako riješiti se nezdravih navika, ali je moguće. Prestanak pušenja i smanjenje unosa alkohola odluke su koje će vam promijeniti život. Prestanak pušenja znatno umanjuje rizik od zloćudnih bolesti koje se češće javljaju kod pušača, kao i od bolesti srca i krvnih sudova. Ako želimo da unaprijedimo svoje zdravlje, konzumacija alkohola mora biti umjerena. Dakle, budite odlučni i darujte sebi zdravlje. 

Kretanje je imperativ 

Samo 30 minuta hodanja svaki dan može značajno poboljšati zdravstveno stanje. Redovno kretanje pomaže u sprječavanju i korekciji prekomjerne tjelesne težine, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa i održavanju tjelesne forme i poboljšanju opšteg fizičkog i psihičkog stanja pojedinca. Jedna od zdravih odluka koje bi trebalo da počnete da primjenjujete već danas je redovna fizička aktivnost. Već i nakon redovne polusatne šetnje zdravlje će vam biti unaprijeđeno. 

Sam svoj doktor, ali mudro i pametno 

Odgovorno “samoliječenje” pojedinac poduzima radi očuvanja zdravlja i/ili rješavanja manjih zdravstvenih tegoba kao što su prehlada, kašalj, glavobolja, probavni problemi, menstrualne tegobe, lakše povrede, blaža nesanica, alergije - uz prepoznavanje simptoma i odgovornu upotrebu lijekova bez recepta. 

“Samoliječenje” podrazumijeva i odgovornu procjenu simptoma i/ili bolesti bilo samostalno ili u saradnji s ljekarom ili apotekarom. 

Ništa bez promjene ishrane 

Voća i povrća nikad dovoljno u našoj ishrani. Međutim, brojne svakodnevne obveze i ubrzan način života uglavnom znače i manju brigu za zdravu ishranu. Voće i povrće dokazano poboljšavaju opšte zdravstveno stanje zbog visokog udjela neophodnih vitamina i minerala, a kada je i uravnotežen i unos ostalih zdravih namirnica, zdravlje je u vašim rukama. Zdravija ishrana zato je zdrava odluka za svaki dan.