<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lučev: SFF apsolutno najznačajniji festival u regionu

SARAJEVO

Najveće svjetske zvijezde iz svijeta filma voditelji su programa Sarajevo Film Festivala (SFF) pod nazivom "Talents", a jedan od njih je svakako i hrvatski glumac Leon Lučev.

19. august 2014, 12:00

 On je u razgovoru za Agenciju Fena kazao da već osam godina učestvuje u ovom programu, ali da u zadnje dvije godine radi sa studentima na komunikaciji između redatelja i glumca.

"Ako je SFF jedno srce, onda smatram da program 'Talents' predstavlja 'srce srca', jer je to mjesto gdje se rađaju i sazrijevaju novi talenti. Već postoji uhodani tok kako stići u konkurenciju SSF-a sa svojim prvim igranim filmom, a program 'Talents' je svakako početak", istakao je on.

Za SFF kaže da je najveći regionalni festival i da je apsolutno značajan, jer se na njemu susreću filmski redatelji, producenti i glumci iz cijele Evrope.

"Ukoliko želite snimiti film, sve možete naučiti na SFF-u", poručio je Lučev.

Komentarišući situaciju u kinematografiji u Hrvatskoj, Lučev je kazao da u regionu ova zemlja trenutno ima najstabilniji filmski fond, koji je u posljednje dvije godine počeo davati rezultate.

"Počeli su pristizati rezultati jednog studioznog rada, odnosno ulaganja u scenarij, proces pripreme filma i produkciju. Za sve to treba vrijeme, tačnije deset godina, da bi danas mogli ubirati plodove. Iznimno sam zadovoljan i mislim da je ovo tek početak", istakao je Lučev.

Za novi film "Na putu" bh. redateljke Jasmile Žbanić, Lučev kaže da većina komedija dobiva dvojake kritike, te da se kritičari uglavnom referiraju na Žbanićeve prošle filmove kao što je "Grbavica".

"Tako da ova komedija za kritičare predstavlja neku vrstu šoka", zaključio je Lučev.