<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aleksandra Samardžić ostvarila istorijski uspjeh na olimpijadi

Srebro u Kini

Aleksandra Samardžić ostvarila je istorijski uspjeh kada su u pitanju nastupi bh. teakmičara na olimpijskim igrama, izjavio je selektor bh. džudo reprezentacije Branislav Crnogorac nakon što je Samardžić osvojila srebrenu medalju na Olimpijskim igrama za mlade u Nanjingu.

19. august 2014, 12:00

 Crnogorac je u izjavi za Agenciju FENA naglasio da je njegova takmčarka mogla lako i do zlatne medalje, ali da je zbog jedne opomene ostala bez najsjajnijeg odličja. No, prezadovoljan je i ovim rezultatom, s obzirom na to da je, kako kaže, pobjeđivala protivnice koje su rejtingom mnogo bolje od nje.

"Zaista je veličanstveno biti u finalu Olimpijskih igara. Aleksandra je zablistala u punom sjaju, pobjeđivala je takmičarke koje su po rejtingu bolje od nje, nositeljice medalja. Naprimjer, pobijediti jednu Francuskinju u džudu je slično kao slaviti protiv Njemačke u nogometu" - kazao je Crnogorac.

" Izgubila je zbog jedne opomene. Njena protivnica je imala jednu opomenu, a Aleksandra dvije. Da je sudilo deset sudija zaredom taj meč, svaki od njih bi to na drugačiji način vidio. Mislim da bi većina sudija dala pobjedu Aleksandri, ali takav je sport. U svakom slučaju, mi smo sretni i zadovoljni i osjećamo se fenomenalno" - dodao je.

Samardžić je do finalne borbe došla pobjedama nad predstavnicama Španije (Sarom Rodrigez) i Francuske (Duchene Morgane). 

U finalnoj borbi, koja je bila izjednačena, Samardžić je poražena od Barbare Matić iz Hrvatske. 

Crnogorac je naglasio da je Samardžić nastupila u težoj kategoriji -78 kg zbog pravila MOK-a, a inače njena kategorija je do 70 kg. 

Naše olimpijce Aleksandru Samardžić i Petra Zadru očekuje nastup i u mix timovima 21. augusta. 

Inače, ovo je treća medalja za BiH na olimpijskim igrama mladih. Naime 2010. godine u Singapuru Damir Džumhur (tenis) i Eldin Omerović (džudo) osvojili su bronzane medalje.