<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Njemačkoj sumnja da je žena zaražena virusom ebole

Berlin

Žena u njemačkoj prijestolnici Berlinu nalazi se pod nadzorom u posebnom odjelu bolnice Charite, jer se sumnja da je zaražena virusom ebole, javlja Anadolu Agency (AA).

19. august 2014, 12:00

 Uslijed lošeg stanja, 30-godišnjakinju su prvenstveno pregledali zdravstveni radnici u zgradi Centra za zapošljavanje, a nakon što je izražena sumnja da je zaražena virusom ebole, policija je zatvorila ulaze u zgradu.

Službenici Ministarstva zdravstva nisu otkrili identitet ženske osobe ali će testirati sve radnike i građane koji su imali kontakt sa 30-godišnjakinjom.

Doktor Rolf Erbe kazao je da su zdravstveni radnici prvenstveno posumnjali na virus ebole jer je žena prije nekoliko sedmica bila u afričkim zemljama u kojima hara virus ebole.

Kako je kazao, iz tog razloga se žena nalazi pod nadzorom.

"Žena je imala temperaturu, glavobolju i bolio je stomak. Za sada ne isključujemo mogućnost virusa ebole. Stanje pacijenta je stabilno", pojasnio je Erbe. 

Ebola, zarazna bolest za koju još uvijek nije pronađen lijek, odnijela je stotine života u zemljama zapadne Afrike, Gvineji, Sierra Leoneu i Liberiji. 

Tropski virus koji se prvi put pojavio 1976. godine u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo može se prenijeti sa divlje životinje na čovjeka. Također, može se prenijeti ukoliko osoba dođe u kontakt sa zaraženom osobom ili sa tijelom osobe preminule od ebole.