<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mihael Šumaher će ostati invalid do kraja života

Medicinski ekspert Erich Riederer je izjavio da će bivši šampion Formule 1, njemački vozač Mihael Šumaher, ostati invalid do kraja života. Posljedica je to nesreće koju je doživio 29. decembra prošle godine na skijanju, zbog koje je bio u komi do 16. juna ove godine.

20. august 2014, 12:00

Nakon što se Šumaher probudio iz kome, mnogi eksperti su rekli da njegov oporavak neće biti onakav kakav se očekivao. To je nažalost potvrdio i specijalist neurologije Erich Riederer, prenosi Klix.

"Ostaće invalid do kraja života, biće zavisan od drugih ljudi", jasan je bio Riederer.
On je dodao da je Šmaher doživio trajna oštećenja te da će biti veliki uspjeh ako bude mogao sjesti bez tuđe pomoći za tri mjeseca te upravljati električnim kolicima za šest mjeseci.

Međutim, rekao je da je Šumaherovo buđenje iz kome veoma pozitivna stvar.

"To je nevjerovatno pozitivna poruka kada se neko probudi iz kome nakon godinu dana. To je pozitivno za njega i njegovu porodicu, veoma je važno", dodao je Riederer.
Šumaherov bivši ljekar Geri Hartstejn ranije je upozorio da bi Nijemac mogao biti u "minimalno svjesnom stanju".

Njegove riječi potvrđuju i drugi eksperti te tvrde da jedan od deset pacijenata, koji provedu toliko mjeseci u komi uspiju da oporave sve ili većinu mentalnih i fizičkih kapaciteta.

Šumaherova menadžerica Sabine Kem je 16. juna objavila saopštenje u kojem je navela da Nijemac nije u komi i da je započeo svoj dugotrajni oporavak.

Od tada je Šumaher premješten iz bolnice u Grenoblu u rehabilitacijski centar u Lozani u Švajcarskoj, koji je blizu njegovog porodičnog doma.

Šumaher je nesreću doživio na skijanju u francuskom ski-resortu Meribel 29. decembra 2013. godine