<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dario Kordić je utjelovljenje pojma Hrvat

Dr. Nela Sršen

Dr. Nela Sršen, liječnica, hirurg, počasna konzulica RH u Italiji i predsjednica udruženja Hrvatska kuća u Padovi aktivna je i za vrijeme odmora kojega provodi u svojoj dolini Neretve, piše Slobodna Dalmacija .

20. august 2014, 12:00

 Unatoč brojnim svakodnevnim kontaktima s ljudima potrebnim pomoći, našla je vremena za odlazak u Hercegovinu, u malo mjesta Paoču, gdje se slavilo 20 godina okupljanja Paočana.

Svetu misu predvodio je fra Šito Ćorić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, član Društva hrvatskih književnika, Švicarskog centra PEN-a, te udruženja američkih pjesnika, a misu je poznata humanitarka slušala zajedno s Darijom Kordićem, haaškim osuđenikom, koji se vratio kući 17 godina nakon predaje Haaškome sudu, koji ga je osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u središnjoj Bosni.

Kakvo je Vaše mišljenje o Dariju Kordiću? 

Sršen: Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja, te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za Domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta.

Sretna sam što mogu još uvijek upoznati takva bića! A 17 godina nakon oduzete slobode, na Darijevu licu i u očima zrači samo netipična ljudska toplina i ljubav. Dario je duhom i sviješću uvijek bio slobodan!

S obzirom da ste poznati borac za zaštitu interesa Neretve, kako gledate na mogućnost izgradnje termoelektrane na ugljen u luci Ploče?

Sršen: Zar se opet moramo boriti za budućnost svoje djece, a time i ovog predivnog i bogatog dijela Hrvatske? Zar netko stvarno svjesno uništava budućnost ove zemlje, raspravljajući o pojedinim projektima jednodimenzionalno i pri tomu ignorirajući, dakle svjesno odbacujući, kumulativni učinak svih zagađivanja, posebno iz termoelektrana. Uz globalizaciju GMO hrane i prateće zagađenosti organizama kroz probavni trakt, sada bi se trebali odreći čistog zraka i mora.

Moje mi zanimanje onkologinje i kirurginje pruža uvide koji nisu drugima dostupni. Naime svi izračuni, sve statistike, svi argumenti za gradnju padaju u vodu onog trenutka kada se počinje širiti još uvijek najopasnija bolest - rak, kada se trudnice i djeca truju zrakom i vodom s naknadnim teškim posljedicama.

Ti koji traže profit uopće ne znaju što je borba za život na operacijskom stolu, bolničkom krevetu, zbog bolesti zla prouzročenih zagađivanjem. I to u zemlji koja u znatnoj mjeri zavisi o uspjehu turizma.

Zar se ne možemo ugledati na zemlje, koje predvode pokrete alternativnih izvora energije? Zar je teško pogledati kako Špaci grade niz termoelektrana na sunčev pogon. A oni bi nam trebali biti uzor obzirom da su kao i Hrvatska i posebno neretvanski kraj poznati i po turizmu i poljoprivrednoj proizvodnji.

Pridružujem se Neretvanima u naporima u sprječavanju izgradnje još jednog velikog izvora zagađivanja u našoj Hrvatskoj, koji bi jedinu korist donio našim konkurentima u turizmu.

Poznato je da ste dobri s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, i ove godine bili ste zajedno na Maratonu lađa. Malo ljudi zna da ste prijateljica i sa Kolindom Grabar Kitarović. Koga ćete podržati u kampanji za predsjednika RH?

Sršen: S predsjednikom Josipovićem se poznajem i prije nego je ušao u kampanju. U prošloj predsjedničkoj kampanji sam ga podržala. Kolinda je draga prijateljica, koju znam dugo godina i družimo se.

Kada dođe vrijeme, naravno da ću se izjasniti, kao uvijek vrlo jasno, kome ću dati podršku u uvjerenju da će biti predstavnik moje domovine na dostojanstven način, rekla je Nela Sršen za Slobodnu Dalmaciju.