<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Majka ubijenog novinara kritikovala američku politiku u svijetu

SAD

Jučer su se pojavile fotografije na kojima se prikazuje da su pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) odrubili glavu nestalom američkom fotoreporteru Jamesu Wrightu Foleyu, prenosi Anadolu Agency (AA).

20. august 2014, 12:00

 Iako Bijela kuća istražuje da li su fotografije vjerodostojne, porodica američkog novinara tvrdi da je njihov sin mrtav.

Diane Foley, majka američkog novinara, na Facebook profilu je napisala da je njen sin ubijen dok je izvještavao sa terena.

“Ponosni smo na našeg sina Jima. Dao je svoj život dok je pokušavao da upozna svjetsku javnost sa patnjama sirijskog naroda”, napisala je njegova majka.

Ona je oštro kritikovala američke vlasti napominjući kako su izgubile kontrolu nad dešavanjima na Bliskom istoku, ali i u ostatku svijeta.

“Pozivamo one koji su ubili našeg sina da oslobode sve one koji su oteli jer su to nevini ljudi kao i Jim. Američka vlada je izgubila kontrolu nad politikom koju vodi u Iraku, Siriji i bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu”, kritikovala je američke vlasti majka ubijenog novinara.

Bijela kuća je ranije saopćila da američke obavještajne službe trenutno istražuju da li su pomenute fotografije i video snimak o stravičnom ubistvu autentični ili namješteni.

Glasnogovornica Nacionalnog vijeća sigurnosti Caitlin Hayden je izjavila da su pregledali kontroverzni video snimak. Napomenula je da će američka obavještajna služba uskoro utvrditi da li je riječ o stvarnom snimku.

Foley je radio u Siriji, a nestao je 22. novembra 2012. godine.

Pripadnici IDIL-a su jučer objavili fotografije i snimak pod nazivom "Poruka SAD-u" na društvenim mrežama, kao dokaz ubistva američkog novinara.