<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zašto astronauti loše spavaju u svemiru

Posao astronauta nije lak – pogedajte samo kako se Sandra Bulok provela kada je otišla u svemir... Brojnim opasnostima na radnom mjestu u svemiru sada se, kao "novi problem", pridružio i nedostatak sna.

20. august 2014, 12:00

Astronauti ne spavaju dovoljno uoči i tokom misija u svemiru, objavili su naučnici u radu objavljenom u časopisu “Lancet Neurology”. 

Istraživački tim je utvrdio da astronauti spavaju manje od šest sati noć prije lansiranja, a na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u prosjeku im san traje šest sati i pet minuta. 

Američka svemirska agencija NASA svojim astronautima preporučuje osam i po sati sna u svemiru. Tolika razlika pokazuje da astronauti pate od ozbiljnog manjka sna koji može da im ugrozi i živote. 

Stručnjaci sa Harvarda analizirali su podatke o spavanju 64 astronauta koji su bili u orbiti i 21 koji su bili dio posade ISS-a. Čak tri četvrtine ispitanih astronauta koristilo je tablete za spavanje tokom svemirskih misija, što može da dovede u pitanje njihovu efikasnost u izvršavanju zadataka. 

I dok su se astronauti na početku svemirskih misija žalili da ne mogu da spavaju zbog previše svjetla i buke, na to se ne mogu požaliti moderni svemirski putnici koji imaju tihe i mračne "komore za spavanje" na ISS-u. To je neke naučnike dovelo do zaključka da je uzrok lošem spavanju mikrogravitacija. Posebno pošto je utvrđeno da astronauti po povratku na Zemlju spavaju kao bebe.