<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Twitter od sada poštuje pravo na privatnost (umrlih)

Društvena mreža Tviter od sada će povlačiti sa svojih servera fotografije i video sadržaje preminulih korisnika.

20. august 2014, 12:00

 Promjena poslovne politike i uslova korišćenja Twittera omogućava brisanje fotografija i video sadržaja preminulih korisnika, na zahtjev njihovih porodica ili ovlašćenih lica, piše CNet. 

Do promjena je došlo nedjelju dana poslije smrti Robina Vilijamsa i odluke njegove ćerke da napusti Twitter poslije prijema neadekvatnih i nepristojnih slika koje su joj stizale na njen nalog. 

"U želji da poštujemo zahtjeve preminulih, Twitter će ukloniti fotografije umrlih lica u određenim situacijama,” navodi se u dodatku na oslove korišćenja na support stranici. Twitter je rekao da će po zahtjevu uklanjati slike ljudi koji su doživjeli "teške povrede koje su nastale neposredno prije ili poslije smrti." 

Zelda Vilijams, ćerka popularnog glumca Robina, napustila je Twitter posle fotošopovanih slika njenog oca koje je dobila. Twitter je na to odgovorio blokiranjem nekoliko korisnika koji su te slike poslali, a najavio je i promjenu politike i unaprjeđenje zaštite privatnosti korisnika. 

Ipak, predstavnici Twittera su rekli da će sami procijenjivati opravdanost zahtjeva za uklanjanje slika i videa, i da će u obzir biti uzeti i drugi faktori kao što su: interesovanje medija i javnost i atraktivnost i aktuelnost vjesti i da neće svi zahtjevi biti usvojeni.