<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ljetni dani na kraju kalendarskog ljeta

BEOGRAD

U Srbiji i BiH pri kraju kalendarskog ljeta očekuju se stabilnije vremenske prilike, topli i suvi dani, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom slabijeg intenziteta za razliku od proteklih mjeseci, rekao je Srni prognostičar Branko Bijelić.

20. august 2014, 12:00

 Bijelić je naveo da prognoza Hidrometeorološkog zavoda Srbije ukazuje da će dnevna temperatura u Srbiji do kraja avgusta biti u granici prosjeka.

Prema njegovim riječima, prolazno naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom očekuje se 29. i 30. avgusta.

U prvoj nedjelji septembra prosječna dnevna temperatura u Srbiji iznosiće od 24 do 27 stepeni Celzijusovih, a padavine će biti u granici prosjeka u sjevernim i zapadnim dijelovima zemlje, a na jugu i istoku i ispod prosjeka za ovaj period.

"U drugoj nedelji septembra očekuju se padavine, koje će u nekim delovima biti iznad proseka, ali ništa ne ukazuje da bi one mogle izazvati poplave. Očekuje se od pet do 15 litara padavina po metru kvadratnom, a u planinskim predelima i do 25 litara", rekao je Bijelić.

On je dodao da bi sa izuzetkom 15. i 16. septembra, kada se očekuju naoblačenje i grmljavina, dani do 20. septembra, do kada je prognoza precizirana, trebali biti suvi i topli sa prosječnom temperaturom do 27 stepeni Celzijusovih.

Kada je riječ o BiH, Bijelić je rekao da se očekuje da će prva polovina septembra biti prosječno topla i nekišovita, a da će posebno suv period, sa padavinama ispod prosjeka za ovo doba godine, biti od 1. do 7. septembra.