<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako da napravite sigurnu lozinku

Internet se u današnje vrijeme koristi za raznorazne aktivnosti, uključujući onlajn-banking, kupovinu preko interneta, onlajn-istraživanje, kao i u svrhu socijalizacije.

20. august 2014, 12:00

 U posljednjih nekoliko godina došlo je do ogromnog porasta broja društvenih mreža poput sajtova Facebook, MySpace..., gdje korisnici mogu da dijele svakakve privatne podatke, muziku, fotografije i video-snimke.

Nažalost, što više ličnih podataka korisnici učine dostupnim preko interneta više su izloženi onlajn krađi identiteta. Do krađe identiteta dolazi kada kriminalac ukrade povjerljive lične podatke koji mu omogućavaju da koristi usluge i obavlja kupovine, lažno se predstavljajući kao žrtva koju je oštetio. Primjera radi, sajber-kriminalac bi mogao da otvori bankovni račun ili da podnese zahtjev za vozačku dozvolu ili pasoš korisnika. Ili bi jednostavno mogao da ukrade novac direktno sa žrtvinog računa.

Budući da su lozinke veoma vrijedni podaci, jasno je da su izuzetno važne. Svi onlajn korisnički nalozi trebalo bi da budu zaštićeni lozinkama, ali one treba budu i pažljivo odabrane i sačuvane.

Odabir dobre lozinke je važan dio smanjenja rizika od mogućnosti da postanete žrtva sajber-kriminala. Sljedeće smjernice trebalo bi da pomognu prilikom odabira lozinke za onlajn-naloge.

Neka vaše lozinke budu lake za pamćenje, kako ne biste morali da ih zapisujete ili čuvate na svom kompjuteru (zapamtite, fajl sa vašom lozinkom može biti ukraden od strane sajber-kriminalaca).

Nemojte koristiti prave riječi, koje hakeri odnosno sajber-kriminalci mogu pronaći u rječniku.

Koristite kombinaciju malih i velikih slova, brojeva, kao i znakova koji nisu alfanumerički, poput interpunkcijskih (mada ovi posljednji nisu uvijek dozvoljeni).

Nemojte reciklirati lozinke, naprimer - nemojte koristiti "lozinka1", "lozinka2", ’lozinka3"... za različite naloge.

Ako je moguće, za lozinku radije odaberite sintagmu nego jednu riječ.

Nemojte koristiti istu lozinku za više naloga. Ako sajber-kriminalac otkrije lozinku za jedan nalog, može da je iskoristi za pristup ostalim nalozima.

Kako da zaštitite svoje lozinke

Nemojte koristiti očigledne lozinke koje su lake za pogađanje, poput imena supružnika, djeteta, kućnog ljubimca, broja registracije automobila, poštanskog broja...

Nikome nemojte govoriti svoje lozinke. Ako neka organizacija kontaktira sa vama i zatraži vašu lozinku, čak i telefonom, nemojte davati bilo kakve lične podatke. Zapamtite, nikada ne znate ko je sa druge strane telefonske linije.

Ukoliko dobijete email-potvrdu od internet-prodavnice, ili bilo kog sajta, koja sadrži novu lozinku, ponovo se ulogujte i odmah promijenite svoju lozinku.

Provjerite da li vaš sigurnosni softver blokira pokušaje sajber-kriminalaca da presreću ili kradu lozinke.

Ako vam je teško da zapamtite veliki broj kompleksnih lozinki, razmislite o instalaciji softvera za upravljanje lozinkama, kao što je Kaspersky Password Manager. Ovakav program će bezbjedno čuvati sve vaše lozinke, a na vama je samo da zapamtite glavnu lozinku.