<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Propala misija spašavanja američkih talaca u Siriji

Pentagon

Vojska Sjedinjenih Američkih Država nedavno je pokušala da izvede zračnu i kopnenu operaciju spašavanja američkih talaca koje u zatočeništvu drži Islamska država u Siriji, ali nije uspjela da ih pronađe, saopćio je Pentagon.

21. august 2014, 12:00

 "Ta operacija je obuhvatala akcije iz zraka i s kopna i bila je usmjerena na određenu mrežu otmičara u okviru ISIL-a (Islamske države u Iraku i Levantu, sada poznatije kao Islamska država)", navodi se u saopćenju. 

"Nažalost, misija nije bila uspješna, jer se taoci nisu nalazili na određenoj lokaciji" - dodaje Pentagon u saopćenju. 

Kako je saopćila saradnica predsjednika Baracka Obame za borbu protiv terorizma, Lisa Monaco, Obama je odobrio misiju početkom ljeta, prenio je Reuters. 

Saopćenje Pentagona uslijedilo je dan pošto su džihadisti iz Islamske države objavili video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za zračne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu američkom novinaru Jamesu Folyju (40), koji je nestao u Siriji prije skoro dvije godine. 

Foly je nestao na sjeveru Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post", prenosi Tanjug. 

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identificiran kao američki novinar Steven Sotloff, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sljedećeg poteza predsjednika Baracka Obame.