<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vili Nelson: Najveći protivnici marihuane su desničarski fanatici

Američki kantri pjevač, kompozitor, glumac, golfer i aktivista za legalizaciju kanabisa Vili Nelson rekao je za magazin "Roling Stoun" da su najveći protivnici marihuane i njene legalizacije veliki broj desno orijentiranih religioznih fanatika i da se radi o gomili starih i zadrtih bijelaca koji izumiru.

21. august 2014, 12:00

Nelson, koji je zbog posjedovanja marihuane bio uhapšen više puta, već je dugo aktivista Nacionalne organizacije za reformisanje zakona o marihuani i otvoreno se zalaže za njenu legalizaciju. 

"Da, zato što znam istinu o njoj i znam da me neće ubiti. Postoji mnogo neupućenih ljudi koji ne znaju i kojima je rečeno da je to droga i ukoliko puše da će ići u zatvor. Najviše je protiv toga veliki broj desno orijentisanih fanatika. Radi se o gomili starih i zadrtih bijelaca koji izumiru. Ali, sva ta gužva oko trave, homoseksualaca i sličnih stvari polako nestaje. To više nije bitno većini ljudi", komentarisao je Nelson.

Policija ga više ne gnjavi zbog posjedovanja trave - sada samo žele njegov autogram. Nelson je u intervjuu za novi broj časopisa "Roling Stoun" rekao i da ga ne brinu nova hapšenja zbog posjedovanja trave. 

"Sada najviše žele autogram (policija). Ne gnjave me više zbog trave zato što znaju da ću platiti kaznu ili ići u zatvor i da ću nakon izlaska opet smotati i zapaliti džoint na putu do kuće. Znaju da me ne mogu zaustaviti", rekao je veliki pobornik za legalizaciju i konzumaciju marihuane. 

"Trava je dobra. Isus je jednom rekao da ne pogani čovjeka ono što ulazi u usta, nego ono što izlazi iz usta. Vidio sam nedavno da je trava legalizovana u medicinske svrhe u Izraelu. Oni su to shvatili prije nas!". 

Nelsonov najpoznatiji "odmetnički" trenutak dogodio se 1980. godine. Pošto je na aerodromu na Bahamima priveden zbog posjedovanja trave, poslije puštanja odletio je u Vašington i na poziv prijatelja - predsjednika Džimija Kartera, odsjeo u Bjeloj kući, u Linkolnovoj spavaćoj sobi. "Bio sam tamo....deportovan sa Bahama. Par sati kasnije bio sam na krovu Bijele kuće i pušio travu", napisao je tada.



U aprilu je kolumnistkinja Njujork Tajmsa Morin Daud napisala tekst o svom paranoičnom iskustvu pošto je pojela karamel-čokoladicu sa marihuanom u Denveru. U američkoj saveznoj državi Kolorado početkom godine legalizovana je upotreba marihuane u rekreativne svrhe, a Daudova je u glavni grad te države išla da izvještava o "društvenoj revoluciji" poslije legalizacije. Naime, od prvog dana 2014. kad je tamo legalizovana upotreba marihuane, drastično je porasla prodaja ne samo trave za pušenje, već i raznih grickalica i slatkiša koji u sebi sadrže marihuanu. 

Pošto je pojela čokoladicu sa 16 puta većom količinom kanabisa od preporučene količine, novinarka je prepričala da je jedva uspjea da dođe od pisaćeg stola do kreveta u kojem je halucinirajući ležala sklupčana osam sati. 

Kolumnu je pročitao i Vili Nelson, a za RS je, smijući se, komentarisao taj slučaj riječima da se "definitivno predozirala". 

"Valjda je naučila lekciju. Idući put će možda i da pročita oznake na omotu", rekao je i poručio joj da je, kad god želi da se naduva kako treba, dobrodošla u njegov bus za turneje. 

"Ja sam također znao da pojedem previše i to definitivno nije dobar osjećaj. Neće vas ubiti, ali ćete misliti da umirete. Morate da pazite što jedete, štogod to bilo, osim ako hranu ne pripremate sami, jer te stvari znaju da budu jako snažne", upozorio je Nelson. 

Istakao je da je i on znao da ostane "suv". 

"O da, znao sam i da ostanem bez trave, ali najčešće neko donese travu. Nikad ne moram da je kupujem. Neko uvek donese da pušimo koliko nam srce želi". 

Prisejtio se i koncerta u severnoj Kaliforniji prošle godine, a tamo, rekao je, raste dobra trava. 

"Kada smo završili s koncertom, dočekalo nas je oko četiri kilograma trave. Tamo se uzgaja i svi veliki uzgajivači na tom području su veoma ponosni na svoju travu". 

U julu je Vili Nelson, prvi put u posljednjih 28 godina, njegov novi album "Band of Brothers" zasjeo na prvo mjesto "Bilbordove" liste kantri albuma. Vili Nelson u aprilu je napuni 81. godinu